Bez restrikcija električne energije i gasa tokom ove zime

Bez restrikcija električne energije i gasa tokom ove zime

28/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se još ne zna koliko će državu koštati problemi koji su se nedavno desili u termoelektrani u Obrenovcu, ali i dodala da je to mnogo manje nego 2012. godine, kada smo imali restrikcije struje za privredu.

 

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da se Srbija danas mnogo promenila u odnosu na 2012. godinu i da sada imamo mnogo odgovorniju vlast, ali i slobodu medija.

Svakako računamo koliko nas košta sve ovo što se događa. Da je završeno nije, ali verujem da ćemo na kraju zime videti kako smo prošli u svemu ovome, navela je premijerka, naglasivši da je najvažnije da je sistem sada stabilan i da nemamo restrikcije.

Mnoge države imaju restrikcije ili ih najavljuju. Mi se i dalje borimo i verujem da ćemo uspeti da ovu zimu izguramo bez ikakvih restrikcija – bilo električne energije, bilo gasa, istakla je Brnabić.

Predsednica Vlade je demantovala navode da će od 1. januara gas u Srbiji poskupeti dva puta, napomenuvši da je bilo sasvim jasno nakon sastanka predsednika Srbije i Rusije da naša zemlja ima isti ugovor o gasu do 31. maja 2022. godine, kao i da ima najjeftiniji gas u Evropi ili jedan od najjeftinijih.

Ona je, takođe, odgovarajući na pitanja novinara zašto ne može potpuno da se obustavi projekat “Jadar” Rio Tinta i da li se država obavezala prema toj kompaniji pa sada ne može da povuče taj projekat, naglasila da se sadašnja vlast ni na jedan način nije obavezala, ali da je prethodna vlast obavezala državu.

Brnabić je objasnila da je prethodna vlast od 2004. godine davala dozvole Rio Tintu, koji je u skladu sa zakonom i odobrenjima Vlade ulagao u taj projekat i da sada država ne možemo da ih otera iz Srbije.

Ona je, objašnjavajući zašto je taj projekat predviđen Uredbom o prostornom planu, rekla da ta uredba ne predstavlja nikakav problem i ne znači da će taj projekat biti i realizovan.

Prema njenim rečima, ta uredba predviđa prostorni plan kako bi Rio Tinto znao za koji prostor da uradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Brnabić je objasnila da je Rio Tinto došao u Srbiju 2004. godine i da je od tadašnje vlade dobio odobrenje da radi istraživanja i uloži novac, a zatim 2006. godine i da proširi teritoriju istraživanja i uloži još novca i tako sve do 2012. godine, kada je ta kompanija tražila dozvolu da radi i velike bušotine i dobila dozvolu.

Premijerka je istakla da je Rio Tinto do 2013. godine uložio između 150 i 200 miliona dolara i da jedna ozbiljna država ne može da otera investitora koji je za nešto dobio dozvolu po zakonu.

Ona je ukazala na to da sadašnja vlast nijednu dozvolu nije sakrila i da je predsednik Republike bio jasan kada je rekao da će sve zavisiti od procene uticaja na životnu sredinu, koju će raditi stručni ljudi, kao i da će zavisiti od toga kako građani budu reagovali na to.

Premijerka je rekla da je Vlada jedino promenila u zakonu to da sada možemo da naplatimo za istraživačke radove, što ranije nismo mogli, dodavši da država nije dala dozvolu za rudnik već da sve zavisi od pomenute studije.

Brnabić je podsetila na to da je poslednji put bila u Loznici 26. februara 2020. godine, kada je bila završena prethodna studija izvodljivosti i da je tada niko od medija nije ništa pitao oko Rio Tinta, pošto to tada nije bila politička tema, kao što je sada kod pojedinih medija koji napadaju taj projekat.

Što se tiče toga da li je bilo šta potpisano na osnovu čega imamo obaveze prema Rio Tintu, takav dokument ne postoji, naglasila je premijerka i dodala da je u često spominjanom memorandumu u vezi sa tim projektom eksplicitno navedeno da moraju da se poštuju zakoni Srbije i najviši standardi zaštite životne sredine.