Posao za najbolje mlade lekare i diplomce srednjih škola

Posao za najbolje mlade lekare i diplomce srednjih škola

28/12/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas ugovore o radu za 200 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 500 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola.

 

Svečanosti u Palati Srbije, koja je počela intoniranjem himne “Bože prave”, prisustvovali su i ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar i dekani medicinskih fakulteta.

Vučić je tom prilikom izrazio uverenje da će država imati snage da nastavi sa poboljšanjem životnog standarda medicinskog osoblja i da će lekari, medicinske sestre i tehničari moći da planiraju budućnost u svojoj zemlji.

On je rekao najboljim diplomcima da su svojim učenjem i radom pokazali da su ispred ostalih i da zato država želi da ostanu u Srbiji i da rade u sve boljim uslovima.

Škola nikad nije završena, morate da učite i prihvatate promene, da sve što rade u svetu možete i vi ovde da primenite za očuvanje zdravlja naših građana, istakao je predsednik Republike, uputivši im molbu da budu vredni kao i do sada.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Lazar Davidović poručio je mladima da su oni najbolji među najboljima  koje ova zemlja ima i koji bi u budućnosti trebalo da je učine još lepšom i boljom.

Najbolji diplomci medicine u Srbiji, sa prosekom 9,5 i 10, imali su priliku da kroz direktan razgovor sa ministrom zdravlja i direktorima zdravstvenih ustanova iskažu svoja interesovanja u pogledu specijalističkih studija i ustanove u kojoj će graditi svoju karijeru lekara.

Diplomci sa medicinskih fakulteta iz Beograda, Prištine, Niša, Kragujevca i Novog Sada dobiće posao u nekoj od zdravstvenih ustanova i priliku za stručno usavršavanje kroz besplatnu specijalizaciju i doktorske studije.

U okviru Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola, koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, zaposleno je ukupno 711 diplomaca medicine i 1.400 najboljih medicinskih sestara/tehničara.

Već početkom sledeće godine, u još jednoj akciji zapošljavanja koju organizuje resorno ministarstvo, i diplomci sa prosekom iznad 8 dobiće priliku da se zaposle.