Eksploatacija zlata cijanidom na Homolju ne dolazi u obzir

Eksploatacija zlata cijanidom na Homolju ne dolazi u obzir

27/12/2021 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da eksploatacija zlata na Homolju tehnologijom luženja cijanidom ne dolazi u obzir jer je to štetno za životnu sredinu.

Mihajlović je u izjavi za agenciju Tanjug, povodom protesta u selu Laznica kod Žagubice zbog najavljene gradnje rudnika zlata na Homolju, istakla da niko neće uraditi nešto protiv svoje zemlje i da se može razgovarati samo o tehnologijama koje su u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

Ona je poručila da akteri na javnoj sceni moraju više da slušaju jedni druge i da razgovaraju o ovakvim temama, a ne da budu na suprotstavljenim stranama zato što politički različito misle, ocenivši da se ekološke teme koriste kao politički programi u predizbornoj kampanji.

Potpredsednica Vlade je upozorila na to da istovremeno na sve strane ima divljih deponija i da se svakodnevno vrlo nemarno odnosimo prema životnoj sredini.

Svi mi moramo polako da menjamo svest i da shvatimo da je sve to deo naše zemlje, ali isto tako da znamo da zakoni naše zemlje moraju da poštuju sve evropske i svetske standarde, naglasila je Mihajlović.