Hapšenja zbog pranja novca i poreske utaje

Hapšenja zbog pranja novca i poreske utaje

24/12/2021 Off By BERB

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u nastavku akcije na proveri poslovanja privrednih društava „CFK Group“ i „MG Grafika 023“, uhapsili tri osobe.

U saradnji sa Poreskom policijom – Odsek Užice i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapšeni su B. E. (1980) zastupnik PD „MG Grafika 023“, A. R. (1971) i M. R. (1978) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, dok se B. E. tereti i za poresku utaju.

Protiv još pet osoba biće podnete krivične prijave u redovnom  postupku zbog pranja novca, od kojih se jedna tereti i za poresku utaju.

Kako se sumnja, B. E. i Z. D. (1984), koji se već nalazi u pritvoru, su od 2018. do 2019. godine, robu, za koju su znali da potiče iz kriminalne delatnosti i nabavke bez poslovne dokumentacije o poreklu i prometu robe, iz  PD „MG Grafika 023“, a preko PD „CFK Group“ iz Užica, plasirali na dalje tržište.

PD „CFK Group“ je plaćanje vršila po fiktivnim računima PD „MG Grafika“ iz Česterega, koja je novac dalje transferisala na račune poljoprivrednog gazdinstva i PD „Vila M&M“ i PD „Kone grafika“ iz Česterega u formalnom i faktičkom vlasništvu osumnjičenog B. E., kao i na račun STR „ONLY Original“ iz Zvečana, sa čijeg računa je novac dalje uplaćivan na račune sedam fizičkih lica.

Potom su, kako se sumnja, fizička lica i vlasnici navedenih privrednih subjekata podigli ukupno 61.412.933 dinara, koristili i predavali ga osumnjičenima i B. E i I. C, koji je u pritvoru.

Takođe, u toku 2018. i 2019. godine, I. C. je, uz pomoć B. E., na osnovu lažnih računa firme „MG Grafika“, neosnovano iskoristio prethodni PDV od 11.494.000 dinara i neosnovano uvećao troškove PD „CFK Group“ i tako umanjio porez na dobit za 13.769.799  dinara.

Na taj način, oni su, kako se sumnja, oštetili budžet Republike Srbije za 25.263.799 dinara.

Osumnjičenom B. E. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su A. R. i M. R. uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.