Uspešno okončan postupak privatizacije HIP „Petrohemija“

Uspešno okončan postupak privatizacije HIP „Petrohemija“

24/12/2021 Off By BERB

Foto: privreda.gov.rs

 

Ministarstvo privrede potpisalo je danas, u ime Vlade Republike Srbije, Ugovor o strateškom partnerstvu kompanije NIS i HIP „Petrohemije“, kojim je, nakon više godina sprovođenja postupka privatizacije i pronalaženja strateškog investitora, resorno ministarstvo uspešno okončalo postupak privatizacije.

 

Ugovor su u Ministarstvu privrede potpisali ministarka Anđelka Atanasković, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i generalni direktor HIP „Petrohemija“ Velimir Unković.

Atanasković je tom prilikom istakla da je kompanija NIS AD Novi Sad već postojeći akcionar u HIP „Petrohemiji“, sa značajnim učešćem od 20 odsto u strukturi kapitala, jedan od najznačajnih partnera „Petrohemije“ i kompanija čiji renome garantuje uspešno strateško partnerstvo.

Pronalaženjem strateškog investitora, koji će uložiti iznos od 150 miliona evra u dokapitalizaciju „Petrohemije“ i izgraditi novo postrojenje za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje, Ministarstvo je obezbedilo sigurno poslovanje ovog preduzeća u narednim godinama, kao i sigurna radna mesta i bolje uslove rada za zaposlene, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, dobijanjem novog postrojenja, „Petrohemija“ će imati priliku da poboljša svoje poslovne rezultate i potvrdi svoju poziciju kao jednog od najvećih izvoznika u Srbiji.

Sve to će doprineti unapređenju poslovne klime i daljem privrednom razvoju kako lokalne zajednice, tako i cele Republike. Sigurni smo da ćemo zajedničkim naporima Vlade i kompanije NIS AD Novi Sad, zaokružiti još jednu uspešnu privatizaciju koja će doprineti daljem rastu BDP-a i boljem pozicioniranju zemlje u evropskim i svetskim privrednim tokovima, zaključila je Atanasković.

Tjurdenjev je ukazao na to da je NIS pouzdan partner Srbije u modernizaciji domaćeg naftnog sektora, što je i dokazano kroz razvoj ove kompanije od 2009. godine.

Uveren sam u to da ćemo sada jednako uspešno zajednički razvijati i „Petrohemiju“ i želeo bih da zahvalim predstavnicima Republike Srbije na tome što su nam pružili priliku, rekao je on.

Tjurdenjev je podsetio na to da su NIS i HIP „Petrohemija“ dugogodišnji partneri i da postoji značajan potencijal i mnogo mogućnosti za dalju sinergiju i jačanje naše konkurentnosti na zahtevnom tržištu.

Strategija daljeg razvoja „Petrohemije“ biće usmerena na dugoročni održivi razvoj preduzeća u korist akcionara, zaposlenih i zajednice, poručio je on.