Primena novog modela finansijskog izveštavanja od iduće godine

Primena novog modela finansijskog izveštavanja od iduće godine

23/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je danas da je prvi rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu 31. mart 2022. godine.

 

U saopštenju se navodi da je novim Zakonom o računovodstvu, koji će se primenjivati počevši od finansijskih izveštaja za 2021. godinu, predviđeno, između ostalog, razdvajanje finansijskih izveštaja od dokumentacije i njihovo dostavljanje u novim, odvojenim rokovima.

Takođe, propisano je i uvođenje novih izveštaja i napomena u skladu sa veličinom obveznika, dostavljanje dokumentacije samo za obveznike revizije i uvođenje novih dokumenata za određene grupe obveznika, uvođenje tzv. korigovanog finansijskog izveštaja koji mogu da dostavljaju obveznici revizije.

Direktor APR-a Milan Lučić istakao je da ta agencija, saglasno propisima koji uređuju potpuno novi model finansijskog izveštavanja, u kome su finansijski izveštaji određeni veličinom obveznika i sastavljaju se na potpuno novim obrascima za sve grupe obveznika, priprema novi poseban informacioni sistem za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, koji će biti otvoren za korisnike do kraja januara 2022. godine.

On je podsetio na to da privrednici već sedam godina dostavljaju svoje finansijske izveštaje elektronskim putem, pri čemu je izrazio očekivanje da će APR u idućoj godini primiti približno 300.000 izveštaja.

Lučić je objasnio da, nakon prijema, sledi obrada i objavljivanje izveštaja na internet stranici www.apr.gov.rs u rokovima koje propisuje novi zakon, a najkasnije do 30. septembra 2022. godine.

Tada će, kako je naveo, biti objavljeni svi ispravni, ali i neispravni finansijski izveštaji i dokumentacija koju obveznici nisu ispravili u ostavljenom roku.

Prema njegovim rečima, objavljivanjem svih dostavljenih finansijskih izveštaja i dokumentacije obezbeđuje se puna transparentnost finansijskog izveštavanja.

S obzirom na to da se finansijski izveštaji dostavljaju isključivo elektronskim putem, zakonski zastupnici treba da provere ispravnost kvalifikovanog elektronskog sertifikata kako bi na vreme obezbedili njegovu validnost, poručio je direktor APR-a.

On je rekao da, pre puštanja u rad Posebnog informacionog sistema, Agencija sprovodi pripremne aktivnosti koje se odnose na utvrđivanje evidencije obveznika bez koje neće biti moguće dostavljanje finansijskih izveštaja i propisane dokumentacije.

Lučić je ukazao na to da će, zajedno sa puštanjem u rad posebnog informacionog sistema, koji omogućuje lakše sastavljanje i dostavljanje računski i logički ispravnih izveštaja, Agencija objaviti tehničko, kao i korisnička i video-uputstva sa instrukcijama za rad u sistemu.

Direktor APR-a je uputio apel pravnim licima i preduzetnicima koji vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva da se blagovremeno upoznaju sa novim pravilima, kako bi sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2021. godinu prošlo uspešno.