POČINJE PRIMENA ZAKONA U ZAŠTITI UZBUNJIVAČA

POČINJE PRIMENA ZAKONA U ZAŠTITI UZBUNJIVAČA

03/06/2015 Off By
Nikola-Selakovic36

Nikola Selaković

Ranka Čičak

U SRBIJI u petak počinje primena Zakona u zaštiti uzbunjivača, donetog u novembru prošle godine, po kome će kako je najavio ministar pravde Nikola Selaković, oni koji prijave i otkriju zloupotrebe i korupciju, dobiti sudsku zaštitu.

Primenom ovog zakona administrativna i nepotpuna zaštita uzbunjivača, upotpunjuje se i oni stiču pravo na sudsku zaštitu, rekao je Selaković na konferenciji za novinare.
Početak konferencije kasnio je bez objašnjenja, a Selaković, je u znak izvinjenja častio novinare kolačima. On ocenio je da početak primene Zakona o uzbunjivačima predstavlja veliki podstrek i ohrabrenje svim onima koji su godinama čekali zaštitu da bi prijavili zloupotrebe. Primena tog zakona biće i velika opomena za sve one koji su mislili da mogu da rade nezakonito, i u institucijama i javnim preduzećima, ali i u privatnim firmama.
Prema rečima Selakovića, novinu predstavlja i poseban mehanizam primene praćenja efikasnosti zaštite uzbunjivača. Sada uzbunjivač koji trpi određene posledice ima mogućnost sudske zaštite, i ovo nije zakon koji je mrtvo slovo na papiru, konstatovao je Selaković, koji nije mogao dati precizan odgovor na pitanje da li će se zakon primenjivati retroaktivno. On je rekao da sada sud može da donese meru kojom se uzbunjivač automatski vraća na posao, i ta odluka je obavezujuća i za javna i privatna preduzeća.
Zamenik ambasadora SAD Gordon Dugud je rekao da se nada da će primena zakona o zaštiti uzbunjivača pomoći Srbiji da ojača vladavinu prava i borbu protiv korupcije, a građani će od njega imati direktne koristi. Primena zakona će, naglasio je Dugud, doprineti putu Srbije u Evropsku uniju, a to, takođe, šalje i jaku poruku građanima da se korupcija neće tolerisati. Pravni zastupnik portala “Pištaljka” Jelena Stojanović najavila je da će taj antikorupcijski sajt pomno i kritički pratiti primenu zakona o zaštiti uzbunjivača. Ona je apelovala na pravosidne organe i državne institucije da primenjuju zakon i insistiraju na njegovoj primeni, jer je do sada bilo mnogo slučajeva uzbunjivača koji su, zbog toga što su prijavili korupciju i nepravilnsoti, ostajali bez posla ili bili žrtve odmazde.<


DOGAĐAJI

thumb-502-22836SUSRET PREDSEDNIKA NIKOLIĆA I PAHORA

Ranka Čičak PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Slovenije Borut Pahor razgovarali su danas o nastavku izvanednih odnosa

 

246549_devenport-foto-zoran-loncarevic_fPOČEO FORUM ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA ZAPADNOG BALKANA

Ranka Čičak NIJE ideja da Vlada Srbije uđe u Evropsku uniju, već da celo društvo uđe u nju,

SEDNICA VLADE: 17.273 BRUCOŠA NA DRŽAVNI RAČUNdru-fakulteti

Press služba Vlade U PRVU godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija na fakultetima čiji je

7b37a6c511e9de499be4472c11bdc2ddLSV PITA ZAŠTO SE KASNI SA RAZMATRANJEM IZVEŠTAJA O RADU KULTURNOG CENTRA NI DRUGIH USTANOVA KULTURE GRADA NOVOG SADA?

Savet za kulturu Gradskog odbora LSV SKORO šest meseci nakon završetka 2014. godine, Skupština Grada, njena radna tela,