SUSRET PREDSEDNIKA NIKOLIĆA I PAHORA

SUSRET PREDSEDNIKA NIKOLIĆA I PAHORA

03/06/2015 Off By

thumb-502-22836
Ranka Čičak

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Slovenije Borut Pahor razgovarali su danas o nastavku izvanednih odnosa dve zemlje, a slovenački

predsednik je istakao da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.
Nikolić i Pahor razgovarali su o nastavku izvanrednih bilateralnih odnosa dve zemlje i daljem unapređenju ekonomske saradnje.
Deo razgovora bio je posvećen predstojećem susretu “Brdo procesa” koji okuplja čelnike zemalja jugoistočne Evrope, a održava se u ponedeljak u Budvi i razmatrana je aktuelna situacija u regionu. Nikolić je podvukao da je Srbija mogla da se uveri u prijateljstvo Slovenije tokom prošlogodišnjih poplava. Srbija duguje zahvalnost nesebičnoj i efikasnoj podršci Slovenije, zahvaljujući kojoj smo sprečili veće posledice po stanovništvo i privredu, naglasio je Nikolić. Pored izvanredne političke saradnje i ekonomska saradnja je veoma dobra, naglasio je Nikolić i istakao da je Slovenija izuzetno važan spoljnotrgovinski partner.
Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje premašila je milijardu evra godišnje, napomenuo je Nikolić i dodao da bi dve zemlje trebalo zajedinički da istupaju na trećim tržištima i da realizuju zajedničke projekte u različitim oblastima. Pahor je ocenio da je dobro što Srbija nastavlja sprovođenje reformi i dodao da je Slovenija spremna da pomogne i ukaže na sve greške koje je ta zemlja učinila u procesu evrointegracija.
On je naglasio da bi Srbija prilikom usklađivanja zakonske regulative sa EU trebalo da pronađe način da se ta zakonska rešenja zaista mogu primeniti, kako se ne bi desilo da kao Slovenija mnoge zakone harmonizuje na brzinu, a da sada mora da ispravlja štetu koja je načinjenja. <


DOGAĐAJI