Dodatni potencijali za razvoj spoljnotrgovinske saradnje sa BiH

Dodatni potencijali za razvoj spoljnotrgovinske saradnje sa BiH

23/12/2021 Off By BERB

Foto: Jelena Vučetić

 

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić razgovarala je danas sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem o dodatnim potencijalima za razvoj spoljnotrgovinske saradnje i uključivanju BiH u inicijativu ”Otvoreni Balkan”.

Matić je istakla da je jačanje ekonomske i političke saradnje dveju zemalja, uz sprovođenje neophodnih unutrašnjih reformi, od ključnog značaja za bolje pozicioniranje regiona Zapadnog Balkana na mapama potencijalnih investitora, kao i za učvršćivanje stabilnosti u regionu i stvaranje uslova za bržu integraciju obe zemlje u evropske strukture, što je zajednički cilj.

Ne postoji nijedno tržište u regionu na kome Srbija beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim trgovinske razmene od tržišta BiH. U periodu januar-oktobar 2021. godine ukupna robna razmena između dve zemlje iznosila je 1.862,5 miliona evra (+29,2 odsto), izvoz Srbije u BiH iznosio je 1.269,8 miliona evra i beleži rast od 26 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini, rekla je ona.

Sagovornici su ocenili da je saradnja na izuzetno visokom nivou, ukazavši na to da je potrebno zajednički raditi na regionalnim inicijativama, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.