Sporazumi iz Tirane vode ka slobodnom kretanju robe, usluga i ljudi

Sporazumi iz Tirane vode ka slobodnom kretanju robe, usluga i ljudi

21/12/2021 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvuje danas na Samitu u okviru regionalne inicijative za saradnju pod nazivom „Otvoreni Balkan“ (Open Balkan) u Tirani, u delegaciji koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić.

 

Zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su tom prilikom nekoliko sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji bi finalni rezultat trebalo da bude slobodno kretanje robe, usluga i ljudi, sa ciljem stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta i  zajedničkog tržišta rada.

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost potpisali su ministar finansija Siniša Mali i ministarka finansija i ekonomije Republike Albanije Delina Ibrahimaj.

Mali je potom učestvovao na regionalnom forumu o poljoprivredi i regionalnoj saradnji, na kojem su predstavljeni koraci preduzeti nakon samita u Beogradu, prednosti regionalne saradnje u ovoj oblasti i dosadašnji rezultati.

Osvrnuvši se na sporazum koji je potpisao, Mali je napomenuo da će on doneti benefite poslovnoj zajednici i podsetio na to da je takav sporazum već potpisan sa Severnom Makedonijom.

Ovaj sporazum će ubrzati proces prolaska kamiona preko granica, što je bio jedan od zahteva privrednika. To je samo jedna od mnoštva ideja koju realizujemo, a doprineće bržem protoku robe preko granica, napomenuo je on.

Sporazum će, kako je naglasio, unaprediti bezbednost u prometu roba strana potpisnica, pojednostaviti i ubrzati carinske procedure, omogućiti korišćenje olakšica u odnosu na carinske kontrole, omogućiti povoljniji tretman u pogledu procene i kontrole rizika.

Mali je naveo i da je u Srbiji već implementiran sistem gde sve granične službe rade svih sedam dana u nedelji.

To je samo jedna kockica u ovom ogromnom mozaiku koji treba da sklopimo kako bismo dodatno ubrzali protok robe. Mi smo već inicirali izgradnju dve dodatne trake na prelazu Tabanovce–Preševo. Taj posao ćemo završiti u narednih šest do devet meseci. Zapravo, jedna od njih će se koristiti isključivo kao traka za „Otvoreni Balkan“, rekao je Mali.

Ministar je podsetio na to da je nedavni skup u Nišu bio produktivan jer je doveo do konkretnih rezultata i aktivnosti koje će doprineti olakšavanju trgovine, kao i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Sada je fokus na ukidanju administrativnih taksi i tarifa. To je sledeće što treba da uradimo zajedno sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Mi ne govorimo o ogromnim sumama novca, već pričamo o smanjenju vremena koje je potrebno kako bismo dodatno ubrzali prelazak granica, naveo je on.

Prema njegovim rečima, pet potpisanih sporazuma je tek početak, a „Otvoreni Balkan“ je važan i u političkom i u ekonomskom smislu za zemlje članice.