Povećanje kompetencija za zapošljivost mladih iz osetljivih grupa

Povećanje kompetencija za zapošljivost mladih iz osetljivih grupa

20/12/2021 Off By BERB

Foto: Uroš Despić

 

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić učestvovao je danas na završnoj konferenciji projekta „Integrativni pristup osposobljavanju mladih iz osetljivih grupa za produktivan život u socijalnoj zajednici”, koji sprovodi Udruženje građana „Šansa” iz Požarevca, uz podršku tog ministarstva.

 

Udovičić je naveo da je kroz različite programe i projekte obuke za povećanje kompetencija za zapošljivost koje finansira Ministarstvo omladine i sporta do sada prošlo 42.700 mladih.

Prema njegovim rečima, do sada je u okviru ovog projekta zaposleno više od 300 mladih iz osetljivih grupa, a samo za poslednje dve godine, uprkos svim izazovima, njih 120.

On je istakao da su zavarivači veoma traženi na tržištu rada, a ova obuka je zapravo i put ka zaposlenju i direktna šansa mladima za sticanje novih veština i poboljšanje kompetencija.

Trudimo se da stvorimo što više uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, posebno iz osetljivih grupa. Ponosni smo na sve mlade koji su kroz obuku pokazali visok stepen motivisanosti i posvećenosti, rešeni da svoju i budućnost svoje zajednice učine sigurnom i boljom, naglasio je ministar.

On je ukazao na to da su znanje i veštine najveći kapital i za sadašnjost i za ostvarenje ciljeva u budućnosti, najavivši da će Ministarstvo nastaviti da pruža podršku svim programima i inicijativama koje imaju za cilj bolji položaj mladih, njihovo osnaživanje i napredovanje na ličnom i profesionalnom planu.

Ministarstvo kontinuirano podržava projekate kroz koje je omogućeno da se do sada zaposli i samozaposli više od 5.000 mladih.