Електроенергетски систем иде ка стабилизацији, направљен план за набавку енергената

Електроенергетски систем иде ка стабилизацији, направљен план за набавку енергената

20/12/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, председавала је седницом Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, на којој су представљани најновији подаци о стању електроенергетског система у Србији.

 

Енергетска ситуација у Србији се стабилизује, после кварова на дистрибутивној мрежи које су изазвали временски услови, а капацитети производње енергије у термоелектранама су повећани и у систему су сви блокови, речено је на седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима.

На седници је саопштено да су капацитети производње енергије у Термоелектрани „Никола Тесла“ повећани и у систему је свих осам блокова. Такође, у ТЕ „Костолац“ сви блокови функционишу без прекида.
Стање у преносном систему функционише без проблема, са текућим одржавањем. Ситуација у дистрибутивном систему је нормализована.

Када је реч о раду „Београдских електрана“ и топлана у Србији, за сада нема већих кварова, а обезбеђена је и довољна количина енергената за несметано функционисање даљинског грејања до краја зимске сезоне.

На седници је представљен и извештај о досадашњем раду оперативног тима за утврђивање чињеничког стања у вези са резервама и квалитетом угља у ЈП ЕПС.
На седници је било речи и о потребним додатним количинама енергената и плановима за период до краја године и до краја зимске сезоне и плановима за снабдевањем тржишта мазутом.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике и представника кабинета председнице Владе, учествовали су и представници Агенције за енергетику Републике Србије, Јавног предузећа „Србијагас”, „Електропривреде Србије”, АД „Електромрежа Србије”, „Електродистрибуције“, „Нафтне индустрије Србије” а. д, Пословног удружења „Топлане Србије”, Јавно-комуналног предузећа „Београдске електране“, Града Београда, чланови Савета АЕРС-а и Дирекције за робне резерве.