Za Srbiju i Srbe Francuska uvek imala posebno mesto i značaj

Za Srbiju i Srbe Francuska uvek imala posebno mesto i značaj

17/12/2021 Off By BERB

Foto: MSP

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković položio je danas u Parizu venac na Spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru Karađorđeviću, istakavši tom prilikom da je za Srbiju i Srbe Francuska uvek imala posebno mesto i značaj.

 

Selaković je dodao da o tome svedoči, ne samo istorijsko savezništvo, već i savremeni odnosi naših država.

On je podsetio na to da je sećanje na kraljeve Petra i Aleksandra u drugoj polovini 20. veka čuvao upravo ovaj spomenik u Francuskoj, jer su pre toga ideološki neistomišljenici i okupatori sve spomenike našim kraljevima u Srbiji uništili.

Svaki Srbin, kada dolazi u Pariz, pored toga što će posetiti Luvr i Trijumfalnu kapiju, treba da dođe ovde u 16. arondisman i da poseti ovaj spomenik na kojem su prikazani veliki viteški kraljevi Petar i Aleksandar Karađorđević i njihov veliki saborac, peti srpski vojvoda i veliki dobrotvor srpskih vojnika i naroda, maršal Franše d'Epere, poručio je Selaković.

 

Šef srpske diplomatije istakao je da Beograd sećanje na savezništvo iz Prvog svetskog rata čuva predivnim Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, koji je obnovljen pre nekoliko godina i čijem je ponovnom otkrivanju prisustvovao predsednik Francuske Emanuel Makron zajedno sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Nema mnogo naroda koji u Parizu na ovakvim mestima imaju ovakve spomenike. Danas ne treba da se sećamo samo ovog teškog i slavnog perioda naše istorije, naših velikana toga vremena, već i da pred tim velikanima svedočimo ono što su današnji odnosi Francuske i Srbije, a to su odnosi u poletu i povoju. To je ozbiljna ekonomska i vojno-tehnička saradnja, to je saradnja koju ćemo tek razvijati na kulturnom planu i planu obrazovanja, rekao je Selaković.

Venac na spomenik danas je položio i gradonačelnik 16. pariskog arondismana Fransis Špiner, kojem je ministar Selaković iskazao zahvalnost na brizi i poštovanju za ovaj spomenik, i pozvao ga da poseti Beograd.

 

Selaković je na kraju dvodnevne zvanične posete Francuskoj razgovarao i sa predstavnicima srpske dijaspore o položaju Srba u toj zemlji i potrebi da se udruženja okupe u zajedničkom delovanju na negovanju svog identiteta, ali i promociji Srbije i srpske kulture.

On je ukazao na značaj produbljivanja veza Srbije i Francuske i ulogu koju dijaspora može da ima u tom procesu, ukoliko deluje konkretnije i koherentije.

Za Ministarstvo spoljnih poslova, ali i našu dijasporu u Francuskoj, veoma je značajno to što ćemo do kraja ove godine imati na funkciji novog direktora Kulturnog centra u Parizu, gde ćemo u budućnosti, kroz bogatije i sadržajnije programe, promovisati Srbiju i njenu kulturu, objasnio je ministar.

 

Procenjuje se da u Francuskoj živi približno 200.000 pripadnika srpske dijaspore, koja je nastanjena u različitim krajevima, uglavnom u Parizu, ali i na jugu Francuske u oblasti Liona.

Današnjem sastanku u Parizu prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Saveza Srba u Francuskoj, Skupštine dijaspore Srba južne Francuske, udruženja „Šumadija-Sans“ i mnogih drugih kulturno-umetničkih i iseljeničkih udruženja.