Srbija najviše uradila u oblasti vladavine prava

Srbija najviše uradila u oblasti vladavine prava

17/12/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović priredile su danas prijem za ambasadore zemalja članica EU povodom otvaranja Klastera 4 u pregovorima Srbije sa Unijom.

 

Brnabić je tom prilikom istakla da će 2021. godinu pamtiti po tome što je Srbija najviše uradila u oblasti vladavine prava, iskazavši zahvalnost na tome što je EU nagradila sav trud koji je naša zemlja uložila u proces evrointegracija.

Ona je navela da je i Vlada koju vodi radila naporno, kao i da se išlo do detalja u reforme, u kojima su ostvareni i konkretni rezultati.

Ovo je za nas ogromna motivacija, vetar u leđa da nastavimo da radimo, ne samo nesmanjenim entuzijazmom, već da pojačamo napore i da radimo bolje kako bi u 2022. imali još više rezultata, otvorenih klastera i poglavlja, poručila je premijerka.

Šef Delegacije EU Emanuel Žiofre rekao je da Unija nakon otvaranja Klastera 4 sa radošću čeka dalji napredak Srbije u reformama, posebno u oblasti pravosuđa, i dodao da očekuje da će referendum zakazan za 16. januar dodatno utabati stazu reformi.

Žiofre je istakao da promene mogu da učine pravosudni sistem nezavisnim i efikasnijim, poručivši da će od toga dobrobit imati građani, ali i biznis sektor, posebno u oblasti privlačenja investicija.

Volimo Srbiju, želimo da ona postane deo naše porodice. Svesni smo njene lepote, jakih strana i potencijala da radimo zajedno kako bi se suočili sa izazovima i opasnostima, poručio je ambasador EU.

On je podvukao da Unija sa Srbijom želi zajedno da radi na rešenjima koja će budućim generacijama doneti prosperitet.

Žiofre je preneo zahvalnost premijerki i Joskimović, kao i svima drugima koji su vredno radili na procesu evrointegracija, ocenivši da je otvaranje Klastera 4, u kojem su četiri poglavlja, izuzetno dobar povod za proslavu.

Pregovori i napredovanje ka EU zavise od učinjenog i ostvarenog. Članice Unije su prepoznale napore u oblasti vladavine prava, ali i druge aspekte. Otvaranje Klastera 4 daje podstrek na evropskom putu Srbije, ponovio je ambasador.

Prema njegovim rečima, otvaranje pomenutog klastera daje novi okvir u saradnji Srbije i EU u oblasti zaštite životne sredine, što je dobra vest za građane, kao i za poslovne aspekte i otvaranje novih radnih mesta.

Joksimović je iskazala zahvalnost novoj pregovaračkoj kordinacionoj strukturi i timu predsednice Vlade, kao i saradnicima i koordinatorima klastera iz svih ministarstava.

Svi ste radili vredno i to je urodilo plodom, poručila je ministarka.