Izgradnja moderne ekološke infrastrukture u Vranju

Izgradnja moderne ekološke infrastrukture u Vranju

17/12/2021 Off By BERB

Foto: MGSI/Đorđe Krstić

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović obišao je danas u Vranju početak radova na izgradnji nove kanalizacione mreže u okviru projekta „Čista Srbija“.

 

U okviru pomenutog projekta, čija je ukupna vrednost 59.103.977 evra, biće izgrađeno dodatnih 141,6 kilometara kanalizacione mreže.

Ministar je prisustvovao i početku probnog rada novoizgrađenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje predstavlja jednu od najznačajnijih investicija u Pčinjskom okrugu.

Ova investicija realizovana je u okviru bilateralne saradnje sa Nemačkom i Nemačkom razvojnom bankom KfW u oblasti komunalne infrastrukture za Vranje, u vrednosti od 29,4 miliona evra.

Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju, kapaciteta 65.000 ekvivalent stanovnika i investicione vrednosti 11,8 miliona evra, završena je 15. decembra ove godine, nakon čega je započet probni rad i optimizacija tehnoloških radnih parametara.

Paralaleno sa izgradnjom postrojenja izgrađena su i 22 kilometra kanalizacione i kolektorske mreže kojom je povećana pokrivenost grada i kojom je na kanalizacionu mrežu povezana i Vranjska Banja.

Momirović je istakao da su investicije u komunalnu infrastrukturu i ekološke projekte koji se realizuju u Vranju najveće na teritoriji čitave Srbije.

 

U ovoj godini smo započeli izgradnju približno 800 kilometara kanalizacione i kolektorske infrastrukture u više od 20 lokalnih samouprava, naveo je ministar, najavivši da će sledeće godine radovi biti dodatno ubrzani.

On je precizirao da je u budžetu izdvojeno 28 milijardi danara samo za ekološke projekte komunalne infrastrukture, ocenivši da su to rekordne investicije koje će doprineti da dostignemo evropske ekološke standarde.

Ministar je podsetio na to da je letos potpisan ugovor sa KfW bankom koji se odnosi na upravljanje komunalnim otpadom i da će u Vranju biti centar za upravljanje komunalnim otpadom za čitav Pčinjski okrug.

Prema njegovim rečima, Vranje će za nekoliko godina moći da se pohvali ekološkom infrastrukturom kakvu imaju najbogatije zemlje Zapadne Evrope.