Potpisani ugovori za izgradnju regionalnih centra za upravljanje otpadom

Potpisani ugovori za izgradnju regionalnih centra za upravljanje otpadom

17/12/2021 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović najavila je danas da će naša zemlja dobiti osam modernih regionalnih i reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 50 gradova i opština.

 

Izgradnju zelene infrastrukture za upravljanje otpadom u Srbiji zajednički finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuska agencija za razvoj (AFD), za šta je potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 150 miliona evra, odnosno 75 miliona sa EBRD i 75 miliona sa AFD.

Time su stvoreni uslovi za realizaciju prve faze projekta za izgradnju četiri moderna regionalna i reciklažna centara u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru.

Ugovore o realizaciji prve faze projekta Vujović je potpisala sa regionalnim direktorom EBRD za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i predstavnicima javno komunalnih preduzeća koja će upravljati regionalnim centrima.

Ministarka je iskazala zahvalnost partnerima iz EBRD-a i AFD-a jer ćemo na osnovu potpisanih ugovora u narednoj godini u četiri lokalne samouprave realizovati najveće ekološke projekte, četiri regionalna i reciklažna centra za upravljanje čvrstim otpadom.

Ka tim centrima će gravitirati približno 30 gradova i opština, navela je ona i dodala da se priprema tenderska dokumentacija, a radovi će početi početkom sledeće godine.

Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj za to da se još brže radi. Benefiti ovakvih projekata su višestruki, a zelene investicije su važne za budućnost Srbije, naglasila je Vujović.

Kolanđeli je poručio da EBRD podržava Srbiju da unapredi svoju ekološku infrastrukturu.

Prema njegovim rečima, modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja ključni su za smanjenje zagađenja, stvaranje mogućnosti u cirkularnoj ekonomiji i približavanje Srbije standardima EU.

Zadovoljstvo nam je što ćemo proširiti saradnju sa Ministarstvom zaštite životne sredine, nadovezujući se na iskustvo sa projektima izgradnje deponije i sistema za proizvodnju energije iz otpada u Vinči, i što udružujemo snage sa ADF-om na ovom važnom projektu, poručio je Kolanđeli.

 

Direktor AFD za Evropu, Bliski istok i Aziju Filip Orlianž preneo je da je AFD ponosna na efikasno partnerstvo uspostavljeno sa Vladom Srbije i EBRD-om u cilju povećanja investicija u zelenu infrastrukturu.

Ovaj projekat će građanima Srbije doneti konkretne rezultate u smislu poboljšanja usluga upravljanja otpadom i očuvanja životne sredine. Nastavićemo da energično ulažemo u narednom periodu u ova ključna pitanja u Srbiji i regionu, kroz sve finansijske i tehničke alate koje nudi Grupa AFD, rekao je on.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar podsetio je na to da je ovo treća kreditna linija koju je AFD potpisao u Srbiji, a deo je šireg pristupa Francuske podršci Zelene agende Srbije, u skladu sa njenom EU perspektivom.