Učešće građana elektronskim putem u donošenju odluka

Učešće građana elektronskim putem u donošenju odluka

16/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas puštanju u rad novog portala eKonsultacije kao sastavnog dela portala eUprava, koji omogućava građanima da elektronskim putem učestvuju u procesu pripreme i usvajanja dokumenata javnih politika i propisa.

 

Građani će na jednom mestu imati uvid u sve dokumente javne uprave koji su u procesu izrade i imaće mogućnost da svojim predlozima daju doprinos usvajanju tih dokumenata.

Brnabić je istakla da usvajanje zakona i podzakonskih akata neće biti moguće bez transparentnih konsultacija sa građanima, organizacijama civilnog društva i privrednim udruženjima, ocenivši pritom da je danas veliki dan za demokratiju u Srbiji jer počinje nova era u načinu pisanja i usvajanja zakonskih propisa.

Ona je napomenula da je 2012. godine bilo nezamislivo da predstavnici civilnog sektora ili privrede budu u radnim grupama za izradu nacrta zakona u kojima su bili samo predstavnici ministarstava i državnih insititucija, dok su javne rasprave bile “opcione” i najčešće nisu održavane.

Brnabić je naglasila da je u Srbiji danas mnogo drugačija situacija, navodeći da civilni sektor i privreda učestvuju u izradi predloga zakona, ali i ocenila da treba unaprediti kvalitet javnih rasprava.

Premijerka je podsetila na to da je u mandatu Vlade Mirka Cvetkovića usvojen 231 zakon, od čega 141 po hitnom postupku, što je, kako je rekla, 61 odsto zakonskih propisa, dok su javne rasprave održane za 35 nacrta zakona, odnosno 15 odsto.

Prema njenim rečima, u mandatu aktuelne vlade, od 173 usvojena zakona, samo njih sedam je doneto po hitnom postupku, što je četiri odsto, dok je 52 odsto zakona išlo na javnu raspravu.

Brnabić je, poručivši da je danas obaveza da se u sve faze donošenja zakona uključe predstavnici zainteresovanih strana, pozvala građane, organizacije civilnog društva i privredna udruženja da posete portal i uključe se u sve procese donošenja javnih dokumenata koji su im važni.

 

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da novi portal predstavlja digitalni alat za uključivanje građana, organizacija civilnog društva i predstavnika privrede u proces donošenja odluka javne uprave.

Uspostavljanjem ove platforme, saradnja javnog i privatnog sektora se podiže na viši nivo, rekao je Jovanović i dodao da su se na platformi eKonsultacije već registrovale 24 institucije, od kojih 21 ministarstvo.

Trenutno 3.800 institucija koristi portal eUprava, a na toj platformi registrovano je 1.112.000 građana, ukazao je on, izrazivši zahvalnost Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju (GIZ), koja je finansirala projekat eKonsultacije.

Promociji nove platforme prisustvovali su ambasador SR Nemačke u Srbiji Tomas Šib i direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić.

Vlada Srbije je u julu ove godine odlučila da uspostavi portal eKonsultacije, uz obrazloženje da se, osim standardnih načina sprovođenja konsultacija javnih rasprava (okrugli stolovi ili fokus grupe) ukazala potreba na to da se i elektronskim putem omogući slanje komentara, predloga i primedbi zainteresovanih građana i da se na taj način najširi krug učesnika uključi u te procese.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o odluci Grada Loznice da ukine prostorni plan koji se odnosio na projekat Rio Tinta, navela da će biti potrebna veća transparentnost u poslovanju pomenute kompanije, pre svega u odnosu na lokalnu zajednicu.

Ona je naglasila da je transparentnost saveznik u radu Vlade i javne uprave, dodavši da je bila nezadovoljna zbog toga što Memorandum o razumevanju, koji je potpisan sa Rio Tintom 2017. godine, nije bio objavljen.

Predsednica Vlade je prenela da su joj u Generalnom sekretarijatu Vlade objasnili da se neobavezujući memorandumi o razumevanju uglavnom ne objavljuju, već da se u saopštenju za medije nakon potpisivanja predoči šta je u tom dokumentu.

Brnabić je istakla da je, na njen zahtev, u Memorandum stavljena obaveza Rio Tinta da poštuje najviše standarde životne sredine, ne samo Srbije, već i međunarodne standarde, dodavši da su neistine da su u tom dokumentu garancije i prostorni plan.

Sve što smo rekli je da ćemo biti efikasni, u skladu sa zakonom, da ćemo komunicirati i pomoći kao i svakom drugom investitoru, u skladu sa zakonom, ponovila je predsednica Vlade i dodala da od građana i studije o proceni utucaja na životnu sredinu zavisi da li će biti rudnika.