Sektor građevinarstva i infrastrukture otvorio put Srbije ka EU

Sektor građevinarstva i infrastrukture otvorio put Srbije ka EU

15/12/2021 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izrazio je danas očekivanje da će otvaranje Poglavlja 14 – Transportna politika i Poglavlja 21 – Transevropske mreže pozitivno uticati na investicije i dalji razvoj projekata koji nas povezuju sa EU.

Momirović je istakao da je razvoj saobraćajne infrastrukture preduslov našeg ekonomskog razvoja, dodavši da smo u Poglavlju 14 otvorili tržište i usaglasili zakonodavstvo sa evropskim kako bi se omogućile reforme u javnim preduzećima koja posluju u oblasti saobraćaja.

Takođe, kako je dodao, poboljšaće se kvalitet usluge prevoza, ali i smanjiti cene i vreme čekanja na granicama.

Sa druge strane, u okviru Poglavlja 21 su ulaganja u infrastrukturu, gde imamo istorijska ulaganja radi što boljeg saobraćajnog integrisanja sa susednim zemljama, uključujući i zemlje članice EU, naveo je on.

Završeni su ili započeti veliki projekti izgradnje auto-puteva i brzih saobraćajnica, obnove železničke infrastrukture, rekonstrukcije luka i izgradnji aerodroma, podsetio je ministar.

On je ocenio da je vest o otvaranju Klastera 4 sa jučerašnje Međuvladine konferencije o pristupanju Srbije Evropskoj uniji potvrda da se naša zemlja nalazi na sigurnom putu ka punopravnom članstvu u EU.

Ministar je napomenuo da su dva infrastrukturna projekta koja su važna za Poglavlje 21, a implementiraju se uz donacije EU, projekat izgradnje auto-puta Niš–Pločnik i projekat modernizacije i elektrifikacije deonice pruge Niš–Dimitrovgrad.

On je ukazao na to da je, kada je reč o javnim uslugama, Srbija postigla visok nivo usklađenosti sa pravnim tekovinama EU u oblasti železničkog transporta, dok u oblasti transporta unutrašnjim vodnim putevima nastavlja da povećava svoj nivo usklađenosti, koji je već visok.

Momirović je rekao i da posedujemo funkcionalan sistem rečnih informacionih servisa koji je veoma interoperabilan sa sistemima država članica EU.

Takođe, kada je reč o vazduhoplovnim propisima, Srbija je blizu ispunjavanja svih obaveza predviđenih u prvom prelaznom periodu Sporazuma o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja.

EU je ocenila da Srbija dobro upravlja procedurama za prelazak granice tokom teškog perioda krize usled pandemije. U skladu sa svim navedenim, Izveštaj Evropske komisije o napretku u 2021. godini pokazuje da je Srbija  na dobrom nivou pripremljenosti u ovim oblastima, poručio je Momirović.

U okviru Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost nalaze se četiri poglavlja i to: 14 – Transportna politika; 5 – Energetika; 21 – Transevropske mreže i 27 – Životna sredina.