Gojković otvorila konferenciju „Ekonomist“

Gojković otvorila konferenciju „Ekonomist“

14/12/2021 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas u Domu Narodne skupštine godišnju konferenciju „Ekonomist“, pod nazivom „Svet u 2022”.

 

Gojković je tom prilikom istakla da kultura nije samo domen koji je bio pogođen teškoćama izazazvanim pandemijom i njenim posledicama, već i strateški resurs za njihovo prevazilaženje na planu duha, kao i u ekonomskoj sferi.

Potpredsednica Vlade je rekla da su izazovi zaista probudili kod ljudi, koji se bave kulturom, kreativnost i prinudili stvaraoce da se okrenu nekim drugim oblicima i formama stvaralaštva i pronalaženjem puta do krajnjih korisnika, do publike, a to je svakako onlajn obraćanje i pružanje kulturnih sadržja krajnjim konzumentima.

Uprkos teškoj godini, ostvarili smo značajne rezultate u oblasti kulture, dobro se suočili sa ovim izazovom i bili jedna od retkih zemalja, po nekim podacima koje posedujem, jedna od pet, koja nije u potpunosti zaključala ustanove kulture, i koja je umetnike uspela da stavi na listu prioritetnih zanimanja za vakcinaciju od samog početka ovog procesa, a uspeli smo i da materijalno pomognemo skoro svim kategorijama umetnika, napomenula je potpredsednica Vlade.

Ona je naglasila da strateški prioriteti rada Ministarstva kulture i informisanja jasno prepoznaju vrednost i značaj dodatnog ulaganja u kulturu i podsticanje inovativnosti, budući da se na taj način svako ulaganje višestruko vraća.

Prema njenim rečima, imajući to u vidu, budžet Ministarstva kulture za sledeću godinu je uvećan za dve milijarde dinara, odnosno za 16 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Uspeli smo da pređemo jedan odsto ukupnog budžeta, konstatovala je ona i naglasila da će godina pred nama u kulturnom životu biti prepoznatljiva kroz tri važna projekta koji će biti ostvareni ili dovedeni do početka realizacije.

Potpredsednica Vlade je navela da će početkom godina pažnja biti usmerena na projekat od nacionalnog značaja „Novi Sad evropska prestonica kulture 2022. godine“, kao jedan od najboljih primera za to kako može da se radi zajednički na nivou Grada Novog Sada, Pokrajine, Republike Srbije i tima „Evropske prestonice kulture“.

Kao drugu važnu investiciju naredne godine, ona je navela novi program Ministarstva „Prestonica kulture Srbije“, i podsetila na to da će Grad Čačak poneti tu važnu titulu 2023. godine, što će omogućiti bogatiju kulturnu ponudu, unapređenje infrastrukture i privlačenje nove publike, čime se i suštinski radi na decentralizaciji kulture, čemu značajno doprinosi konkurs „Gradovi u fokusu“.

Gojković je ukazala na važnost podsticaja investitorima za snimanje filmova i serija budući da to dobro utiče ne samo na kulturu i turizam, već i čitavu privredu Srbije i dodala da su, zahvaljujući tim podsticajima, srpski filmovi počeli sa pojavljivanjem na prestižnim festivalima, čega jedno vreme nije bilo.

U godini na izmaku, radili smo na očuvanju kulturnog nasleđa, čime čuvamo naš identitet, raznovrsnost kulturne baštine koju predstavljamo, i to je jedan važan resurs i bogatstvo države i jedna od ključnih tačaka održivog razvoja, rekla je Gojković

Potpredsednica Vlade je iznela da su iduće godine planirana sredstva za završetak radova na obnovi podgrađa Petrovaradinske tvrđave, Smederevske tvrđave, Kraljeve crkve u manastiru Studenica, te renoviranje i revitalizacija Sremskih Karlovaca, kao i za jedan izuzetno važan projekat, koji je započet prošle godine – Dvorci, vile i letnjikovci, veliki resursi i potencijal Srbije.

 

Ona je dodala da će se u narednoj godini započeti i sa radom na renoviranju Arhiva Jugoslavije, obnovi Centralne kule u okviru Memorijalnog centra „Staro sajmište“, početkom radova na rekonstrukciji Stare železničke stanice, odnosno Istorijskog muzeja Srbije, kao i na izradi projektne dokumentacije i idejnog rešenja Muzeja Nikole Tesle.

Gojković je napomenula da je na međunarodnom planu, učešće naših umetnika u inostranstvu važan deo diplomatije jedne države.

Imali smo dobro predstavljanje na arhitektonskom Bijenalu u Veneciji. Nastupaćemo i na Milanskom trijenalu, arhitektonskim Bijenalima i takmičenjima. Ideja, planova i motiva nam neće nedostajati u narednoj godini ukoliko budemo imali vođenje ka našim ciljevima i razvojima, a manje imali strepnje šta će se desiti sa nama u 2022. godini, zaključila je Gojković.

Konferencija, koja se održava u dva panela, pored čelnih ljudi Vlade Republike Srbije, okupila je i predstavnike diplomatskog kora i poslovnih udruženja, vodeće privrednici iz Srbije, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog miljea.