Najbolje vreme da se krene u dodatnu transformaciju javne uprave

Najbolje vreme da se krene u dodatnu transformaciju javne uprave

13/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da se nastavlja reforma javne uprave kako bi ona podržala prelazak naše privrede na privredu zasnovanu na znanju, novim tehnologijama i inovacijama.

 

Brnabić je, na panel diskusiji “Kako nove tehnologije oblikuju svet”, održanoj u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, navela da počinje obuka zaposlenih u javnoj upravi kako na državnom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou i to o tome šta su veštačka inteligencija, blokčejn tehnologija, kriptovalute, otvoreni podaci i druge.

Ona je istakla da će zaposleni u javnoj upravi biti obučavani i o tome kako mogu da iskoriste ta znanja u svom radu kako bi bili još bolji servis građanima i privredi.

Prema njenim rečima, cilj je da javna uprava isprati promene u našoj privredi i da ne predstavlja prepreku, već podršku za čitav taj razvoj.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je reforma javne uprave počela 2016. godine uvođenjem elektronske uprave koja je sada mehanizam koji koordinira sa svim reformama.

Brnabić je ukazala na to da je 2017. godine trasiran put za transformaciju našeg društva i privrede, zasnovanih na radno intenzivnim investicijama, ka društvu i privredi zasnovanim na znanju, novim tehnologijama, inovacijama i kreativnosti.

 

Uspeli smo da napravimo osnovu za elektronsku upravu, da krenemo da je živimo i budemo servis i građanima i privredi, ali smo, takođe, uspeli da napravimo osnovu za transformaciju našeg društva i privrede ka društvu i privredi zasnovanim na znanju, inovaciji, novim tehnologijama, predočila je premijerka.

Ona je istakla da je sledeće što se po tom pitanju radi u našoj zemlji razvoj veštačke inteligencije i biotehnologija.

Ulažemo resurse i u podizanje dodatnih kapaciteta i znanja naših građana generalno kroz Digitalni karavan koji imamo, ali paralelno sa tim i mnogo više vremena i energije u to da javni službenici razumeju na pravi način digitalni svet i nove tehnologije, objasnila je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da je sada najbolje vreme da Srbija krene u dodatnu transformaciju javne uprave, napomenuvši da to naša zemlja radi prva u Evropi.

Prema njenim rečima, to će omogućiti da se nastavi sa etabliranjem naše zemlje kao jednog od evropskih lidera u novim tehnologijama.

Pomenuta panel diskusija organizovana je povodom početka onlajn obuke „IV industrijska revolucija: nove tehnologije“.

 

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da smo došli do trenutka kada bi trebalo na pametan način da koristimo informatičku infrastrukturu koju smo stvorili i podatke uskladištene u državnim data centrima.

Zato je važna obuka zaposlenih u državnoj upravi koja se sprovodi u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, objasnio je on i naveo da će se u narednom periodu raditi na korišćenju velike infrastrukture za razvoj veštačke inteligencije.

Ovih dana radimo pilot projekat, u okviru kojeg će Ministarstvo zdravlja moći da postavi podatke velikog broja rentgenskih snimaka, dok će nam veštačka inteligencija pomoći da ih obradimo u realnom vremenu i dobijemo podatke koje lekari ne bi mogli za tako kratko vreme da daju, predočio je Jovanović .

Prema njegovim rečima, platforma za veštačku inteligenciju iz državnog data centra u Kragujevcu može da pomogne u analiziranju genoma svake pojedinačne osobe, čime će se saznati kakave su predispozicije prema bolestima i na koji način pristupiti lečenju svakog pacijenta pojedinačno.

Druga stvar koju spremamo su pametni gradovi. Očekujem da se od januara ili februara u Nišu ili Kragujevcu svakog jutra podižu dronovi koji će analizirati stanje saobraćaja, kretanje građana ili različite probleme koji mogu da nastanu sa vodosnabdevanjem, najavio je Jovanović.

Direktor Sektora strateških analiza Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović napomenuo je da su mnoge nove tehnologije stigle u Srbiju preko stranih investicija i velikih kompanija koje imaju dovoljno znanja, kapaciteta i finansijskih mogućnosti da ih primene.

Šansa za naše komanije, naročito startapove, kako je ukazao, jeste da primenom rešenja četvrte idustrijske revolucije postanu snabdevači velikih sistema.

 

Nakon panela svečano je promovisana prva grupa od 15 polaznika Nacionalne akademije za javnu upravu, koji su dobili sertifikate o završenoj obuci.