Susreti u Londonu dobra prilika za zastupanje stavova Srbije

Susreti u Londonu dobra prilika za zastupanje stavova Srbije

13/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: mfa.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je današnji sastanak šefova diplomatija zapadnog Balkana sa državnom sekretarkom za spoljne poslove Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Elizabet Tras u Londonu bio odlična prilika za razmenu mišljenja, ali i za zastupanje stavova Republike Srbije po pitanjima od značaja za stabilnost našeg regiona.

 

 

Ministar Selaković je rekao da su sastanak u Londonu i bilateralni susreti koje je imao bili odlična prilika da se iznesu stavovi Srbije, ali i da se razgovara o najboljim rezultatima reformi koje su sprovedene u Srbiji, na prvom mestu na polju ekonomije, ali i na polju vladavine prava.

Šef srpske diplomatije je naveo i da je ukazano na napredak koji je Srbija ostvarila upravo na planu evropskih integracija, ali i na ozbiljne rezultate na polju ekonomije koji su dobili pohvalu.

Prema njegovim rečima, sastanak u Londonu je bio prilika i da se afirmiše ideja regionalne ekonomske integracije „Otvoreni Balkan”, i da je u tom smeru prvi put nastupao zajedno sa ministrima inostranih poslova Severne Makedonije i Albanije.

“Uvereni smo da će upravo takav nastup i poklanjanje velike pažnje upravo Otvorenom Balkanu biti jedna velika šansa za budućnost našeg regiona”, naglasio je ministar Selaković.

 

Pored plenarnog sastanka, kojem je predsedavala i čiji je domaćin bila državna sekretarka za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Elizabet Tras, a sa kojom je imao i bilateralni sastanak, šef srpske diplomatije se u Londonu sastao i sa izaslanikom Stejt departmenta za zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stjuartom Pičom, kao i sa Martinom Vikersom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za pitanja trgovine i ekonomije. Takođe, susreo se i sa ministarkom za evropsko susedstvo i Amerike u Ministarstvu za spoljne poslove UK Vendi Morton.

Ministar Selaković je rekao da je na bilateralnom sastanku sa šeficom britanske diplomatije Elizabet Tras razgovarao i o mogućnosti njenog dolaska u Srbiju, što bi bio prvi dolazak u Beograd ministra spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva posle gotovo jedne decenije.

 

Šef srpske diplomatije je preneo i otvoreni poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić za posetu premijera Borisa Džonsona i podsetio da više od 41 godine nije bilo poseta britanskog premijera Beogradu.