Pozitivno mišljenje SES-a o Nacrtu zakona o bezbednosti i zdravlju na radu

Pozitivno mišljenje SES-a o Nacrtu zakona o bezbednosti i zdravlju na radu

13/12/2021 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Stana Božović saopštila je da je Socijalno-ekonomski savet na današnjoj sednici dao pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

Božović je, na konferenciji za novinare, nakon sednice tog saveta, rekla da je SES ocenio da je taj dokument, koji je sačinilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, korak napred u pogledu bezbednosti i zdravlja radnika.

Ona je ukazala na to da će, donošenjem novog zakona biti povećane kompetencije lica koja se bave bezbednošću i zdravljem na radu, što je jedna od ključnih odredbi.

Bezbednost i zdravlje naših radnika je pitanje svih pitanja. Hoćemo da svi naši radnici budu zaštićeni u procesu rada, kada je u pitanju oprema, tehnologija i sve što je neophodno da bi mogli da rade u bezbednom i zdravom okruženju, naglasila je Božović.

Prema njenim rečima, Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu usaglašen je sa svim direktivama EU, a javna rasprava o tom aktu održana je od 9. do 29. septembra.

Državna sekretarka Ministarstva rada je rekla da je nakon toga usledilo usaglašavanje pristiglih sugestija i primedbi, a da je trenutno u toku izjašnjavanje ministarstava i drugih nadležnih organa, kao i Evropske komisije.