Stefanoviću uručen Krst vožda Đorđa Stratimirovića

Stefanoviću uručen Krst vožda Đorđa Stratimirovića

13/12/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Centar za razvoj Šajkaške odlikovao je danas potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojšu Stefanovića Krstom vožda Đorđa Stratimirovića. Ovaj orden, ustanovljen povodom prenosa i sahrane posmrtnih ostataka generala i vožda Đorđa Stratimirovića u Srbiji nakon 113 godina, ministru Stefanoviću uručio je prof. dr Ivan Stratimirović.

 

 

Ministar Stefanović se zahvalio na ovom izuzetnom priznanju, poručivši:

“Vaš predak, general Stratimirović, bio je neko o kome ne treba posebno govoriti. Izuzetan komandant, zahvaljujući kome je srpska vojska ostvarila ključne pobede sredinom 19. veka, sačuvavši srpsku Vojvodinu, ali i nadaleko poznati i priznati diplomata. Izuzetna ličnost, ne samo u vojničkom smislu, već i ukupno. Dobiti njegov orden za jednog ministra odbrane ima svakako posebno značenje. Osećam se zaista počastvovano i neizmerno sam zahvalan što se od danas mogu nazvati nosiocem njegovog ordena.”

Prema rečima ministra Stefanovića, u Srbiji smo, nažalost, neretko dozvoljavali da naše velikane i njihova dela prekrije zaborav.

“Izuzetno sam ponosan što je naša država na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem iznašla mogućnost da se konačno ispuni voždova poslednja želja i to posle više od  jednog  veka. Želja da svoje večno konačište nađe u Sremskim Karlovcima, na srpskoj zemlji, koju je najviše voleo i poštovao. Vožd Stratimirović je bio i ostao moćan simbol jedinstva srpskog naroda i utoliko je još važnije da počiva u svojoj otadžbini. Ponosan sam da danas ispravljamo razne nepravde i radimo na tome da naša deca znaju kakve pretke imamo. I to je obaveza svih nas. Ja se sa svim saradnicima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije trudim i trudiću se još jače da ne zaboravljamo naše pretke, heroje i žrtvu koju su podneli za zemlju, ali i da sve naše vojnike, heroje današnjice čuvamo i uzvraćamo im velikim poštovanjem i brigom o njima”, istakao je ministar Stefanović.

Predstavnici Centra za razvoj Šajkaške, Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića i članovi porodice srpskog vožda zahvalili su ministru Stefanoviću, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za podršku i pomoć u organizaciji svečanosti održane 27. septembra u Sremskim Karlovcima, kada su posmrtni ostaci vožda Đorđa Stratimirovića preneti u Srbiju i pohranjeni u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, uz najviše vojne počasti.