Apel građanima povodom predstojećih praznika

Apel građanima povodom predstojećih praznika

11/12/2021 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović apelovao je danas na građane da tokom grejne sezone, kada je povećan broj požara sa najtežim posledicama u prestonici, ne ostavljaju bez nadzora elektro-uređaje, kao i da povedu računa o starijim sugrađanima koji su u tom periodu najugroženiji.

Majstorović je ukazao na to da je u toku predstojećih praznika, kao i svake godine, povećan broj požara na građevinskim objektima, pre svega na stambenim, koji su uzrokovani ljudskim faktorom.

Nemar, nepažnja, ponekad i namera izazivaju ove požare. Svi elektro-uređaji koje koristimo u domaćinstvu su potencijalni izazivači, kao i otvoreni plamen. Kad tome dodamo i novogodišnje ukrase koji koriste električnu energiju opasnost je još veća, upozorio je on.

Majstorović je apelovao na građane da u narednom periodu povedu računa o korišćenju ukrasa na zavesama i jelkama, i naglasio da obavezno pre upotrebe provere da li su ispravni.

Prema njegovim rečima, nove ukrase treba da kupuju u prodavnicama koje izdaju atest, a najbitnije je da nikako, nijedan elektro-uređaj, pa tako ni ukrase, ne ostavljaju bez nadzora po napuštanju prostora.

On je istakao da je, nažalost, u Republici Srbiji, i protekle i ove godine, povećan broj smrtno stradalih osoba u požarima.

Većinom su to naši stariji sugrađani. Ovog puta apelujemo na mlade da povedu računa o njima na taj način što će otkloniti sve potencijalne opasnosti koje mogu da izazovu požar, kako bi se smanjio broj smrtno stradalih, naglasio je Majstorović.