Uručena pomoć za 35 srpskih domaćinstava u Bosanskom Petrovcu

Uručena pomoć za 35 srpskih domaćinstava u Bosanskom Petrovcu

11/12/2021 Off By BERB

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon posetili su danas Bosanski Petrovac, gde su, u okviru Projekta ekonomskog osnaživanja povratničkih domaćinstava u Federaciji BiH, uručili pomoć za 35 srpskih domaćinstava koja se bave poljoprivredom.

 

 

Selaković i Gujon su uručili ugovore o donaciji 35 steonih junica, pri čemu je šef srpske diplomatije poručio porodicama koje su dobile pomoć da ovim pokazujemo da možemo da uradimo nešto dobro za običnog čoveka.

Ministar je naglasio da je uveren u to da će ta pomoć biti prva u nizu koju dodeljuju Ministarstvo spoljnih poslova i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Pomoć koja je danas uručena, kako je napomenuo, bila bi nemoguća da nisu pokrenute ozbiljne i  važne reforme 2014. godine, koje daju rezultate u stvaranju nove vrednosti i većeg društvenog bogatstva i koje su dovele Srbiju u situaciju da je već drugu godinu zaredom jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

On je rekao da je ponosan na to što je realizovan prvi projekat, uz ozbiljnu podršku predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, a da su se na konkurs za pomoć prijavile ukupno 62 porodice koje su ispunile uslove.

U tom kontekstu, kako je objasnio, 27 porodica nije dobilo junicu, zbog čega je danas postignut dogovor o tome da u naredna tri meseca i oni dobiju ovu vrstu pomoći, uz napomenu da je dogovoreno da se ovako nešto uradi i u Sanskom Mostu, Drvaru, Grahovu, Glamoču.

Gujon je istakao da je Uprava pokrenula projekte ekonomskog osnaživanja srpskih povratničkih porodica u Federaciji BiH u ukupnoj vrednosti od 9.162.000 dinara.

Ta sredstva su raspodeljena na tri projekta na teritoriji Bosanskog Petrovca, Grahova i Posavine, a reč je o pilot projektima, prvim ove vrste, koje je Uprava sa lokalnim srpskim nevladinim organizacijama pokrenula ove godine, objasnio je on.

Podrška srpskim domaćinstvima koja se bave stočarstvom i poljoprivredom, kako je rekao, ima za cilj stvaranje samoodrživih porodičnih ekonomija.

Prema njegovim rečima, prvi cilj je da njihovi kapaciteti u potpunosti ispunjavaju potrebe porodice, a drugi cilj je da se višak plasira na tržište.

Gujon je podsetio na to da su juče u Posavini uručene freze, motokultivatori, trimeri i motorne testere Srbima koji se bave poljoprivredom u tom delu Federacije BiH.

Naš konačni cilj jeste da bude formirana zadruga koja bi okupila sve te ljude, sve srpske poljoprivrednike i olakšala im rad. U ovaj projekat uloženo je dva miliona dinara, a obuhvaćeno je 40 domaćinstava sa više od 140 članova, precizirao je on.

U Grahovu je, kako je naveo, iz sredstava Republike Srbije obezbeđena pčelarska oprema u iznosu od milion dinara, kao pomoć povratnicima čija egzistencija zavisi od proizvodnje meda, a za treći projekat koji se realizuje preko Centra za podršku povratnicima iz Bosanskog Petrovca izdvojeno je 6.162.000 dinara za kupovinu steonih junica.

Gujon je naglasio da je danas uručena donacija hrabrim i odlučnim ljudima koji svojim optimizmom dokazuju da veruju u bolje sutra, a da će pomoć koju su dobili biti podstrek i motiv da se još energičnije i uspešnije posvete svom poslu.

Ta pomoć je jasan znak da njihova matica misli i brine o njima, o njihovoj sudbini i dobrobiti, naglasio je Gujon, koji je sa ministrom Selakovićem posetio i neka od domaćinstava koja su dobila pomoć.