Vojnoj akademiji donacija skijaške opreme iz Velike Britanije

Vojnoj akademiji donacija skijaške opreme iz Velike Britanije

10/12/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Kadetima Vojne akademije od ove zime biće na raspolaganju novi kompleti skijaške opreme za turno skijanje. Reč je o donaciji Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Ministarstvu odbrane Republike Srbije vrednoj 50.000 funti. U ime ambasadorke Šan Meklaud, donaciju je danas, u Sportskom centru Vojne akademije, uručio izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske pukovnik Saša Toumz.

 

 

 

Obraćajući se prisutnima u ime Vojne akademije, pukovnik vanr. prof. dr Dragan Trifković, podsetio je da su u martu ove godine pripadnici Vojne akademije i Centra za zimsko ratovanje Oružanih snaga Velike Britanije na Kopaoniku realizovali zajedničku obuku u zimskim uslovima, što je imalo veliki značaj u obogaćivanju nastavnog plana i programa uvođenjem veštine turno skijanja.

– Na osnovu tog iskustva, uveli smo turno skijanje u neke od studijskih programa, kao važan deo obuke u zimskim uslovima. Naš glavni cilj je posebno osposobljavanje kadeta roda pešadije za ratovanje u zimskim uslovima, na neprohodnim terenima i otežanim vremenskim uslovima. Zahvalni smo britanskim instruktorima i prethodnom izaslaniku odbrane pukovniku Niku Iliću, koji nam je pomogao da organizujemo i sprovedemo ovu zajedničku obuku. Takođe, zahvalni smo sadašnjem izaslaniku odbrane pukovniku Saši Toumzu i njegovom asistentu Mirku Pohuleku, koji su u ovim specifičnim okolnostima za kratko vreme uspeli da nabave ski opremu prema našim potrebama. Donacija Ujedinjenog Kraljevstva, upravo pred zimsku sezonu, omogućiće našim kadetima da se obučavaju po novom programu – zaključio je pukovnik Trifković.

Izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu pukovnik Saša Toumz ističe da je ova donacija samo jedan od pokazatelja dobre saradnje između dve zemlje.

– Danas smo ovde kako bismo uručili skijašku opremu, kao donaciju britanskog Ministarstva odbrane. Ova donacija je deo sve razvijenije vojne saradnje između naše dve zemlje. Ova donacija je i nadogradnja prošlogodišnje obuke u zimskim uslovima i nadam se da će koristiti Vojsci Srbije kako bi nastavila da razvija nove koncepte obuke. Zaista se radujem što ću videti kako koristite ovu opremu – poručio je pukovnik Toumz.

U znak zahvalnosti za pruženu podršku, ambasadorki Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud, na današnjoj aktivnosti je dodeljena Plaketa Vojne akademije, koju je u njeno ime primio izaslanik odbrane pukovnik Toumz.