Efikasnija borba sa sivom ekonomijom na našim rekama

Efikasnija borba sa sivom ekonomijom na našim rekama

09/12/2021 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin potpisao je danas sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem Memorandum o saradnji na uspostavljanju efikasnog sistema kontrole plovila na unutrašnjim vodama Republike Srbije.

 

Vulin je, takođe, i sa vršiocem dužnosti direktora Uprave carina Brankom Radujkom potpisao Memorandum o saradnji na uspostavljanju efikasnog sistema sprečavanja krivičnih dela i prekršaja na unutrašnjim vodama Republike Srbije.

On je tom prilikom rekao da ćemo se, zahvaljujući potpisanim sporazumima, efikasnije boriti ne samo sa sivom ekonomijom, koja je ogroman problem, posebno kada je Dunav u pitanju, već i sa bezbednošću na rekama.

Nama je stalo do toga da se propisi poštuju, da svi učesnici saobraćaja na našim plovnim putevima budu sigurni i bezbedni, a to neće moći ukoliko se propisi ne budu striktno poštovali, poručio je Vulin.

Ministar je naveo da MUP sada ima posebnu jedinicu koja je zadužena i za suzbijanje sive ekonomije i svih nelegalnih aktivnosti na našim rekama, ali isto tako i za očuvanje bezbednosti i sigurnosti svih učesnika u plovnom saobraćaju.

Vulin je naveo da je postignut dogovor oko uspostavljanja odgovarajućih procedura i odgovarajuće tehničke pomoći na prvom mestu kada je u pitanju carina prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, obezbeđivanju novih plovila, obezbeđivanju dronova, novih termovizijskih kamera, svega onoga što je potrebno da naše plovne reke budu apsolutno bezbedne i da se krijumčarenje u potpunosti suzbije, na prvom mestu na Dunavu.

Svi državni organi koji su nadležni za ovaj prostor su se organizovali, objedinili i siguran sam u to da će se rezultati veoma brzo videti, zaključio je on.

Momirović je istakao da će Srbija u narednim godinama investirati više od pola milijarde evra u luke i bezbednost plovidbe i uređenje reka, kako bi one bile plovne svih 365 dana u godini.

Da bi sva ova ulaganja imala smisla, moramo da pobedimo sivu ekonomiju koja se dešava na našim rekama. Kako bismo ovu borbu mogli u budućnosti uspešno da vodimo, neophodna nam je podrška Ministarstva unutrašnjih poslova i zato smo i potpisali ovaj memorandum, rekao je Momirović, zahvalivši se policiji i ministru Vulinu na saradnji i pomoći.

 

Radujko je istakao da će, kada je reč o sprečavanju krijumčarenja i drugih nelegalnih aktivnosti na rekama, Uprava carina punim kapacitetom podržati MUP i zajedno sa drugim državnim organima dati pun doprinos u zaštiti interesa Republike Srbije.