У Крагујевцу отворена изложба Заборављено време

У Крагујевцу отворена изложба Заборављено време

09/12/2021 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

 

Изложба ‘’Заробљено време’’ у организацији Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) и Црвеног крста Србије (ЦКС) отворена је у Свечаном салону Скупштине града Крагујевца у недељи у којој се обележава Дан људских права, 10. децембра.

 

 

Ова изложба настала је као резултат пројекта психосоцијалне подршке и подршке менталном здрављу за породице несталих лица покренутом у Црвеном крсту Крагујевaц у организацији МКЦК и ЦКС. Породице су радиле на изради уметничких цртежа посебног значења и значаја, на „сатовима“ који симболизују не само идентитет њиховог несталог сродника, већ и тешко бреме чекања.

 

Отварајући изложбу, шефица Регионалне делегације МКЦК у Београду Јелена Стијачић је изјавила да се од скоро 35.000 људи чији је нестанак пријављен МКЦК, готово10.000 имена још увек налази на списку несталих и поновила апел МКЦК представницима власти из земље и региона као и међународним актерима, да уложе додатни напор да се дође до информација које могу помоћи да се расветле судбине што већег броја несталих лица.

 

Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије је нагласио да сваки овај сат на изложби представља једну особу и њен глас, да «је време« да се врате породици, да «је време» да се неизвесност смањи, да је «време да престану да буду заробљеници времена», да је «крајње време» да се нешто учини. Такође је истакао да се ова изложба одржава у граду Крагујевцу, граду који негује сећање, солидарност, хуманост и отвореност.

 

Овом изложбом радова чланова породица несталих МКЦК и ЦКС желе да скрену пажњу јавности на хуманитарну димензију проблема несталих лица, обичне људске приче и конкретне потребе ових породица.
На изложби је приказано 17 радова чланова породица несталих које су настале током лета на радионицама психосоцијалне подршке у Црвеном крсту Крагујевац.

 

Изложба „Заробљено време“ биће отворена од 9. децембра у Скупштини града Крагујевца.