Ministri omladine i obrazovanja Zapadnog Balkana rade zajedno za bolji region

Ministri omladine i obrazovanja Zapadnog Balkana rade zajedno za bolji region

08/12/2021 Off By BERB

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (The Regional Youth Cooperation Office – RYCO), Ministarstvo za omladinu i decu Albanije i Ministarstvo prosvete i sporta Albanije organizovali su regionalni ministarski sastanak o omladini i obrazovanju u Tirani u sredu, 8. decembra 2021. godine. Sastanku su prisustvovali ministri i zamenici ministara zaduženi za omladinu i obrazovanje na Zapadnom Balkanu, kao i ministar prosvete Italije.

 

„Mladi su glavni akteri u izgradnji održivih i mirnih društava na Zapadnom Balkanu. Kao takvi, dele mnogo toga zajedničkog, dok su njihove nade i vrednosti širom regiona blisko usklađene“, istakao je generalni sekretar RYCO Albert Hani i dodao da samo zajedničkim delovanjem možemo napredovati kao region, poštujući vrednosti mira, poverenja zasnovanog na međusobnom razumevanju, i negujući ljudska prava, različitost, dostojanstvo, solidarnost, saradnju, toleranciju i poštovanje.

„Sada, više nego ikada, mladi su srce Balkana i potrebno je da preduzmemo sve neophodne mere da to srce nastavi da kuca. Ovaj sastanak nije samo potvrda da se postižu veliki rezultati kada sarađujemo i udružimo snage za zajedničke ciljeve, već i prozor nade za buduću saradnju, koji pokazuje spremnost celog regiona da brine o svojoj omladini“, rekla je ministarka za mlade i decu Albanije Bora Mužaći i dodala da danas slavimo ne samo omladinu Albanije već i omladinu regiona, potvrđujući našu posvećenost regionalnoj saradnji mladih.

Govoreći o viziji strategije njenog ministarstva za razvoj obrazovanja, Albana Tole, zamenica ministra prosvete i sporta Albanije, rekla je da se ona zasniva na principima inkluzivnosti i doživotnog učenja, omogućava razvoj potencijala pojedinca, doprinoseći ličnom blagostanju, kao i jačanju demokratije i dalje integracije. „Današnji sastanak je od posebnog značaja, jer je učesnicima i učesnicama pružio priliku da razmene iskustva na regionalnom nivou i podrže kreiranje politika koje odražavaju regionalne izazove u obrazovanju mladih“, zaključila je ona.

Imajući u vidu da mladi treba u većoj meri da budu uključeni u politike vlada regiona, kao i ulogu koju u tome treba da imaju ministarstva prosvete i omladine, ovaj sastanak poslužio je kao prvi korak da se najznačajniji predstavnici vlada regiona okupe na dijalog o regionalnoj omladinskoj politici i razgovor o zajedničkim praksama. Regionalni sastanak je ujedno potvrdio značaj pomirenja i regionalne saradnje mladih na Zapadnom Balkanu.

Učesnici sastanka su pokrenuli i novu RYCO onlajn platformu za mlade – Hajde!. “HAJDE” je regionalna medijska platforma posvećena mladima, koju vode mladi. Osim toga, neki od ministara takođe prisustvuju regionalnom događaju o volontiranju koji organizuje RYCO projekat ROUTE WB6.

Rezultati sastanka rezimirani su u zaključcima predsedavajućeg.

 

O Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je regionalni mehanizam koji su osnovale vlade Zapadnog Balkana u cilju da promocije duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih. Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih potpisali su premijeri vlada Zapadnog Balkana na Samitu o Zapadnom Balkanu održanom u Parizu 4. jula 2016. Za više informacija posetite veb stranicu www.rycowb.org.