Сагласност за отварање Кластера 4, потврда напретка у области животне средине

Сагласност за отварање Кластера 4, потврда напретка у области животне средине

08/12/2021 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Сагласност земаља чланица ЕУ да Србија отвори Кластер 4, у оквиру којег се налази и Поглавље 27 – животна средина и климатске промене, потврда је напретка Србије у овој области, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић на данашњем састанку са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом.

 

Вујовић је захвалила Жиофреу на подршци, истичући да ће 14. децембра, када је у Бриселу планирана међувладина конференција ЕУ са Србијом, бити и званично отворен Кластер 4.

„Свесни смо да је пред нама веома захтеван период како бисмо успешно и затворили Кластер 4, и потпуно смо посвећени обавезама које произилазе из Поглавља 27. Министарство које водим је и током ове године много урадило како би се у законе и стратешка документа транспоновала европска регулатива. Донели смо шест закона, а један од кључних је Закон о климатским променама. Усвојене су и измене Закона о заштити природе, а на основу тог кровног акта, у овој години смо проширили обим територије под заштитом. Интензивно радимо и на бројним подзаконским актима и стратешким документима“, рекла је Вујовић.

Према њеним речима, у наредном периоду се очекује да ће на седници Владе бити усвојени и стратешки документи за две изузетно важне области – Програм заштите ваздуха са акционим планом за период до 2030. године и Програм управљања отпадом.

„Важно је истаћи да је Србија потпуно посвећена испуњењу циљева Зелене агенде, што смо показали кроз усвојен акциони план. Поред регулативе, радили смо и на бројним капиталним пројектима. Потписан је уговор за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Краљеву, а у припреми је документација за пројекте изградње постројења у Нишу и Чачку, који ће се реализовати уз подршку Европске уније. Европска унија је важан партнер, и очекујем у будућности још бољи резултат када је реч о зеленим пројектима“, рекла је Вујовић.

 

Амбасадор Жиофре је поновио да је Зелену агенду за западни Балкан Србија подржала у новембру 2020. године и да је уско повезана са Програмом економских реформи Србије и Економским и инвестиционим планом Kомисије. Амбасадор је истакао да је Закон о климатским променама усвојен раније ове године и да су предузете добре иницијативе када је реч о депонијама, као и одржавање конструктивног дијалога између Министарства и локалних самоуправа.