Михајловићева: Прљава горива ће бити све скупља, циљ да топлане користе ОИЕ

Михајловићева: Прљава горива ће бити све скупља, циљ да топлане користе ОИЕ

07/12/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је на почетку седнице Скупштине ПУ Топлане Србије, одговарајући на питање новинара у вези са најавом да ће неке топлане повећати цену топлотне енергије, да Министарство не може да утиче на цене комуналних услуга на локалном нивоу и да цене у овом сектору зависе од енергената који се користе.

 

„Министарство је формирало Управу за енергетску ефикасност, у новој стратегији развоја енергетике и националном интегрисаном плану за климу и енергетику посебан сегмент је управо топлотна енергија. Како бисмо у наредним годинама и деценијама могли да имамо одрживе цене, кључно је да топлане користе ОИЕ, јер ће прљава горива попут угља и мазута утицати на раст цена. Наш задатак јесте да унапредимо рад топлана, да постану здравије и ефикасније, а цене утврђују локалне самоуправе“, изјавила је Михајловићева.

 

Она је рекла да ако цене мазута наставе да расту, онда ће уследити разговори о цени топлотне енергије са представницима локалних самоуправа и Министарством финансија.