Састанак са амбасадором Иранa

Састанак са амбасадором Иранa

07/12/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Исламске Републике Иран Рашида Хасанпура и истакао да је интерес Србије да са Ираном развија сарадњу у областима у којима за то постоје реалне могућности, јер две земље везују истински пријатељски односи.

 

Председник Вучић је захвалио на принципијелном ставу Ирана да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, за који је амбасадор Хасанпур рекао да ће остати чврст, као и подршка опредељењу наше земље да се сва отворена питања решавају дијалогом.

 

Амбасадор Хасанпур је председнику Вучићу пренео поздраве председника Раисија и позив за посету Ирану, као и честитке за успешну конференцију поводом 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, која је, како је рекао, показала независност спољне политике Србије.

 

Двојица саговорника су размотрили напредак остварен у економској сарадњи Србије и Ирана, као и предлоге за нове помаке, с обзиром на постојеће могућности, на пример у области пољопривреде.

 

Председник Вучић и амбасадор Хасанпур су изразили наду да ће ускоро бити реализовани раније планирани међудржавни контакти.

 

На састанку су размењена мишљења и о глобалним политичким и економским токовима.