Унапређење даљинског грејања део визије о зеленој Србији

Унапређење даљинског грејања део визије о зеленој Србији

07/12/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је циљ даљинског грејања у Србији да постане модеран, финансијски одржив, енергетски ефикаснији, са смањеним емисијама штетних гасова, а да су инвестиције које Министарство реализује кључне за спровођење тог процеса.

 

 

Она је то рекла на седници Скупштине ПУ Топлане Србије и навела да ће пројекти у области даљинског грејања довести до смањења емисије штетних гасова, јер је суштина да топлане користе ОИЕ.

„Велики изазови су испред нас и потребно је да заједно радимо и да спроводимо све планове. Држава је последњих годину дана послала јасну поруку изменом законодавног оквира. До краја ове године имаћемо и готова сва подзаконска акта, а раније се чекали и по пет година. Такође, кренули смо у израду стратешких докумената којима ћемо трасирати пут српској енергетици у наредних 20, 30 година. То су стратегија развоја енергетике и национални интегрисани план за климу и енергетику до 2050. године. Ништа не може у енергетици преко ноћи, било да се ради о пројектима у електроенергетици, у сектору за нафту и гас или када говоримо о топлотној енергији, али морамо да убрзамо процесе, јер каснимо за другим државама“, рекла је она.

 

Михајловићева је истакла да је потребан заједнички, партнерски однос и да је неопходно да се Србија што пре укључи у воз енергетске транзиције.

„Више од половине топлана користи гас, али је и даље велики проценат оних које користе угаљ и мазут, и то морамо да променимо. Очекују нас велике инвестиције у енергетици, а нарочито у овом сектору. У плану су модернизација топлана, унапређење услуга, али и знатно веће коришћење ОИЕ. У Србији се на годишњем нивоу емитује 60 милиона тона угљен-диоксида. То је много и за државу и за локалне самоуправе и морамо да спроведемо структурне реформе и да у деценијама испред нас елиминишемо емисије штетних гасова и да оне буду наша прошлост“, рекла је Михајловићева.

 

 

 

 

 

 

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је сектор топлотне енергије подједнако важан у процесу енергетске транзиције и у унапређењу енергетске безбедности земље, а да је модернизација топлана неопходна због повећања енергетске ефикасности и коришћења енергената који не загађују животну средину.

 

Она је то изјавила пред почетак седнице Скупштине ПУ Топлане Србије у Привредној комори Србије.

„Све што радимо за све грађанке и грађане, радимо заједно са привредом и ПКС и заједнички циљ на којем ћемо наставити да радимо јесте да све топлане буду модерније, ефикасније и декарбонизоване, као и читав енергетски сектор. Не можемо ни да разговарамо о овом сектору уколико немамо довољно енергије и ако је наша енергетска безбедност угрожена, а да бисмо и у наредним деценијама били стабилни, морамо да имамо план и да се окренемо ка зеленој агенди и зеленој енергетици. То значи да топлане које користе мазут и угаљ мењају енергенте“, изјавила је Михајловићева.

Она је истакла да више од половине топлана у Србији користи гас, али да је неопходно да се у наредним годинама и деценијама топлотна енергија добија из ОИЕ.

„Емисија угљен-диоксида коју емитују топлане је 1,2 милиона тона годишње. Морамо кроз заједничке планове и пројекте да знатно смањимо емисије штетних гасова и да користимо ефикасније и здравије енергенте“, рекла је Михајловићева.