„OVO NIJE RAT“: Oslobođenje duha i zemlјe, u mastilu i na delu

„OVO NIJE RAT“: Oslobođenje duha i zemlјe, u mastilu i na delu

06/12/2021 Off By BERB

Sreda, 8. decembar 2021. u 19 časova u Domu kulture Studentski grad, Bulevar Zorana Đinđića 179, Novi Beograd

 

Izložba „OVO NIJE RAT“ – Oslobođenje duha i zemlјe, u mastilu i na delu, kustoskinja Emilie Epštajn i Ane Knežević, u trajanju od 8. do 22. decembra,  rezultat  je saradnje Doma kulture Studentski grad (DKSG) i Muzeja afričke umetnosti povodom Festivala Alternative film/video u znaku Nesvrstanih http://alternativefilmvideo.rs/ koji se održava od 8. do 12. decembra 2021. u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postavka kreće od ikonične fotografije koja je zabeležila susret Franca Fanona, psihoanalitičara i filozofa sa Martinika, Omara Usedika, lidera alžirske borbe za nezavisnost i Zdravka Pečara, učesnika u zbivanjima i autora kapitalnog dela „Alžir do nezavisnosti” u kome on kao istoričar i novinar daje svoj, ali i kolektivni jugoslovenski doprinos ovoj velikoj borbi. Izložba traje do 22. decembra 2021.

 

Pored odabranih kadrova iz filma „Bitka za Alžir” na izložbi „OVO NIJE RAT“ – Oslobođenje duha i zemlјe, u mastilu i na delu biće predstavlјeni fotografski i dokumentarni materijali, časopisi, prepiske i publikacije iz fonda Muzeja afričke umetnosti kao svedočanstva aktivnog jugoslovenskog prisustva, odnosno učešća dr Zdravka Pečara, ali i Vede Zagorac, na prvim linijama borbe za dekolonizaciju Afrike.

 

Stručni saradnik na identifikaciji fotografija: Bedredin Bouajša.

 

Više o izložbi saznajte na: http://mau.rs/sr/61-vesti/najava-doga%C4%91aja/1853-otvaranje-izlo%C5%BEbe-ovo-nije-rat-oslobo%C4%91enje-duha-i-zemlje-u-mastilu-i-na-delu.html