Дигитализација у служби очувања животне средине кроз значајне уштеде папира

Дигитализација у служби очувања животне средине кроз значајне уштеде папира

05/12/2021 Off By BERB

Фото: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је данас Канцеларију за ИТ и еУправу где је  присуствовала представљању и промоцији новог портала green.gov.rs. Портал сликовито приказује количине сачуваног папира настале услед пружања различитих електронских услуга у Србији. 

 

 

 

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу др Михаило Јовановић је овом приликом рекао да дигитализација јавне управе не значи само уштеду времена и пара грађанима, већ представља и транспарентнију и ефикаснију јавну управу и спречава корупцију. Дигитализација је брига о природним ресурсима које смо наследили и које морамо да сачувамо за будућност – своју земљу и њена природна богатства.

 

 

Развојем електронских услуга до сада смо сачували преко 280 милиона листова папира А4, односно скоро 1.500 тона папира. Како је за 1 тону потребно да се посече 20 одраслих стабала дрвета, утроши 85.000 литара воде и 7,4 MWh струје добијамо да смо уштедели преко 28.000 стабала дрвећа, више од 121 милиона литара воде и више од 10.000 MWh струје. Од сада ће грађани моћи ове уштеде да прате на порталу green.gov.rs.

 

 

На порталу су приказане неке од услуга еУправе које штеде време и новац наших грађана и утичу на уштеде папира:  „Бебо, добродошла на свет“ преко које је до сада  пријављено 320.000 беба и систем за размену података (еЗУП и СМО) захваљујући којем су институције електронски размениле више од 68 милиона докумената. Увођењем електронске услуге уписа ђака у основне и средње школе „еУпис” родитељи ђака више не морају да доносе папирне изводе из матичне књиге рођених и уверења о пребивалишту, као и потврде о лекарском прегледу. Услуга еВртић представља потпуно електронску пријаву деце за упис у предшколске установе и доступна је у целој Србији, а у претходне 2 године родитељи су је масовно користили, тако да је сваке године око 60.000 деце на овај начин уписано у предшколске установе. Прелазак на електронске рецепте је обезбедио значајно смањење употребе папира, али и омогућио хроничним болесницима да не морају сваки месец да одлазе код изабраног лекара по рецепт. Најзад, до сада је издато више од 2,2 милиона  Дигиталних зелених сертификата који се генеришу и чувају у електронској форми.