Обележавање Међународног дана волонтера

Обележавање Међународног дана волонтера

04/12/2021 Off By BERB

Црвени крст Београд , поводом Међународног дана волонтера, организује пријем за волонтере из београдских организација Црвеног крста у здању Старог двора у понедељак, 6. децембра 2021.године у 12,00 часова.

 

 

Домаћин пријема је помоћник градоначелника, господин Андреја Младеновић, а пријему ће поред њега присуствовати и градски секретар Секретаријата за социјалну заштиту, госпођа Наташа Станисављевић.

Ове године Међународни дан волонтера обележава се под слоганом #незаустављиви.

Волонтери Црвеног крста али и сви људи добре воље који су се у време кризе прикључили нашој организацији, својим неустрашивим и незаустављивим напорима и настојањима да нико у време пандемије не остане сам, пружили су наду у бољу будућност у којој је човек човеку највећи пријатељ.

У време ванредног стања и ванредне ситуације у претходној години, захваљујући посвећености волонтера у Београду је подељено 35.268 пакета помоћи за најугроженије. Наши волонтери су преко 3.850 пута ишли у набавку неопходних лекова и основних животних намирница за старије и немоћне. Учествовали су у подели пакета за становнике неформалних насеља, у активности спроведeној у сарадњи са градом Београдом. Помогли су да се преко 50.000 литара освежавајућих напитака достави болесницима и здравственим радницима у ковид болницама. Више од 2.800 сати волонтерског рада уложено је у време ванредног стања кроз подршку пружену у шест здравствених установа и лабораторија у уносу података тестираних лица. За време полицијског часа, наши волонтери и сарадници били су међу реткима који су се са својих задатака враћали после поноћи, пустим градским улицама.

Упркос свим ограничењима и изазовима волонтери наше организације учествовали су у организовању акција добровољног давања крви и помогли су да се прикупи преко 46.300 јединица крви.  У Инфо центру Батајница, за четири месеца непрекидног рада, више од 100 волонтера и сарадника обавило је преко 62.015 телефонских разговора са члановима породица чији су најближи били на болничком лечењу. Помагали су у раду Дневних прихватних центара за бескућнике , а у овој години су се у борби против пандемије укључили као подршка здравственом систему у организованом вакцинисању становништва.

Током COVID-19 пандемије још једном смо били сведоци солидарности која је помогла најугроженијима али и читавом друштву да се бори са свим изазовима са којима се сусреће.

У понедељак ће се волонтери наше организације по први пут након скоро две године окупити на једном месту, а ми ћемо искористити прилику да им се захвалимо на свему што су урадили за нашу организацију и целокупну заједницу.