Obeležavanje početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš (Merošina) – Pločnik (Beloljin)

Obeležavanje početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš (Merošina) – Pločnik (Beloljin)

02/12/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš (Merošina) – Pločnik (Beloljin), faza 1, deonica Merošina-Merošina 1 i tom prilikom istakao da će taj auto-put biti veliki pomak za našu zemlju, a pre svega za Prokuplje, Kuršumliju i Blace.

 

 

Predsednik Vučić je rekao da bi deonica auto-puta do Prokuplja trebalo da bude gotova za oko dve i po godine i dodao da ćemo se tako bolje povezati i sa Prištinom i Gračanicom.
„Ovo je veliki pomak za našu zemlju“, naglasio je predsednik Srbije i zahvalio Evropskoj uniji na finansijskoj pomoći za taj projekat.
“Prvih 32,7 kilometra puta košta 226 miliona evra, 40 smo dobili na poklon od Evropske unije“, istakao je predsednik i dodao da će uz ovaj put više investitora dolaziti u Toplički kraj.
„Ceo auto-put koštaće oko 650 miliona evra. Ogroman novac ulažemo i ovo će značiti novi život i za Prokuplje, Blace, Žitorađu, Kuršumliju, Prolom Banju, Đavolju varoš, ali i nove investicije i mnogo posla za sve ljude“, poručio je predsednik i dodao da će se od Niša do Merdara stizati za 45 minuta.
Predsednik je projekat izgradnje auto-puta E-80 Niš – Pločnik ocenio kao jako važan i dodao da će ubuduće biti još važniji, ne samo za Toplicu, već i za odnose Srba i Albanaca.
Predsednik je najavio da će uskoro doći na tri dana u Niš.
“U Pomoravlju i Nišu radimo na projektovanju brze pruge Beograd-Niš, Niš-Dimitrovgrad već radimo sa Evropljanima. Sve to sve više košta, materijal je sve skuplji, zato nam treba podrška EU”, naglasio je predsednik Vučić.
Deonica Niš – Pločnik je izuzetno kompleksna, jer će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta, zbog čega je podeljena na četiri poddeonice.
Početku radova prisustvovao je i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak i drugi.