Мали обишао продавницу у Барајеву, која је прва у Србији прешла на нови систем  еФискализације

Мали обишао продавницу у Барајеву, која је прва у Србији прешла на нови систем еФискализације

02/12/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и директорка Пореске управе Драгана Марковић данас су обишли локалну продавницу „3М“ у Барајеву, која је прва у Србији почела да примењује нови систем еФискализације.

 

Barajevo, 2. decembra 2021 – Ministar finansija Sinisa Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Markovic obisli su prvi objekat u Srbiji – prodavnicu “3M” koja je presla na novi model e-fiskalizacije, a koji podrazumeva upotrebu novih fiskalnih uredjaja. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

 

 

Након симболичне куповине, министар Мали је проверио фискални рачун скенирањем  QR кода на телефону, а потом  је са директорком Пореске управе и власницом продавнице Соњом Николић залепио налепницу на излог, која потврђује да је продавница еФискализована.

Министар се захвалио власници радње на одговорности и на предузетничком духу који поседује.

„Велику ствар сте урадили. Ово је нови систем, а стари систем, као што знате, постоји од 2003. године. На примеру моје куповине имали сте прилику да видите како је нови систем једноставан, брз, ефикасан. Никакав проблем није био у имплементацији. С друге стране, оно што ми је веома важно,  имали сте прилику да видите да може да се очита QR код. Дакле, мобилним телефоном можете скенирањем да проверите одмах да ли је рачун валидан. Тиме се заједно јаче, боље и ефикасније боримо против сиве економије. Велике су користи новог система. Осим што иде у корак са новим технологијама, много је ефикаснији и флексибилнији. Као фискални уређај можете да користите и мобилни телефон и таблет. Идемо у корак са дигитализацијом и развојем технологије“, истакао је он.

Министар је напоменуо да више нема резервних папирних ролни, а нема ни потребе за плаћањем годишњих сервиса фискалних каса.

„За привреду је најважније то што се на овај начин боримо ефикасније против нелојалне конкуренције. Сви који раде у складу са законом неће имати проблема, а с обзиром да ћемо кроз овај систем олакшати рад Пореске управе, то значи да ћемо бити ефикаснији и у борби против сиве економије, у борби против оних који не раде у складу са законом“, рекао је он.

Како је навео, процес  имплементације новог система фискализације је започет, а  прелазни период траје до краја априла следеће године. До сада је локације пријавило око 52.000 привредних субјеката.

„Позивам све фискалне обвезнике, целу привреду да што пре заврши овај процес. Ово привреду не кошта апсолутно ништа. И Соња је као привредник већ добила субвенције које Влада Србије даје како би били покривени трошкови нове фискализације – 100 евра за свако продајно место и 100 евра за сваки фискални уређај. Са те стране привреда нема трошкове, док је корист од увођења новог система немерљива“, истакао је Мали и напоменуо да се очекује да ће укупан број оних који ће користити нови систем фискализације бити око 160 до 170 хиљада, укључујући и нове обвезнике фискализације.

Догађају су присуствовали и произвођачи хардвера који је имплементиран у  продавници „3М“ у Барајеву.

„Желим да честитам Мирославу, Ненаду и Миленку који су направили софтвер који покреће ову машину. Кроз увођење новог система фискализације, ми смо отворили тржиште фискалних уређаја. Сада је неупоредиво флексибилније, а и велики број младих су у овоме видели шансу да направе свој производ. Тако су њих тројица креирали и имплементирали свој софтвер овде у Барајеву. Ја им желим пуно среће у даљем раду. Колико сам разумео, они су развили и систем за имплементацију еФактура. Дакле, дали смо прилику младима да се ангажују, да идеје претворе у стварност, да зараде новац, а да нам цела економија, привреда иде напред“, рекао је министар финансија.

Он је истакао да се кроз систем еФискализације и систем еФактура гради неупоредиво атрактивније, транспарентније привредно окружење, чиме јача привреда и стварају се основи за даљи и убрзанији раст српске економије.

„Наравно, што бржи раст имамо, јасно је да ћемо имати и више новца за веће плате, пензије, за нове километре ауто-путева, километре канализационих мрежа, за нове фабрике за пречишћавање отпадних вода… То је основ за градњу лепше и боље Србије“, закључио је Мали.

Директорка Пореске управе Драгана Марковић честитала је власници радње и истакла да је велико задовољство што је једна мала самостална, трговинска, породична радња први порески обвезник који је прешао на нови систем фискализације, чиме је показала да је то могуће, брже, чак и боље од великих система.

„За Пореску управу је нови систем еФискализације веома значајан, пре свега што ћемо моћи да на квалитетан начин пратимо рад пореских обвезника. Колико је значајан говоре и подаци. Према њима, од момента од када сам напустила канцеларију, било је 1.194 издатих фискалних рачуна у Соњиној продавници, од почетка рада на новом систему еФискализације.  У моменту када смо стигли било је 1.208, а уз министрову куповину било је 1.209 фискалних рачуна. То значи да Пореска управа у сваком моменту има могућност да провери сваки фискални рачун, да провери да ли је добро обрачунат ПДВ. Сада квалитетно можемо да пратимо рад пореских обвезника, али и да контролишемо оне за које постоји индиција, сумња или анализа ризика која показује да постоји могућност избегавања плаћања пореза. Они ревносни ће имати мање контрола“, напоменула је Марковићева.

Власница продавнице се захвалила министру финансија и Влади Републике Србије на новом систему еФискализације који је увела у свој објекат и који је у примени већ десетак дана. Како је објаснила, нови систем знатно олакшава њихов рад.

„Имали смо обуке, које су нам помогле да превазиђемо евентуалне проблеме, да што безболније пређемо на нови систем еФискализације. Искористили смо субвенције, што нам је доста помогло, јер  нисмо имали трошкове“, рекла је Николићева.

Ненад Варагић из предузећа „Tim Code“ истакао је да су они мала фирма, али да су на време започели припреме како би били спремни за нову фискализацију.

„Потрудили смо се да наши корисници не осете толико тај прелаз. Сходно томе држава је обезбедила субвенције, како би привредници обезбедили хардвер. Ми смо се потрудили да у софтвер уградимо све што је потребно, направили смо и софтверски процесор фискалних рачуна тако да наше кориснике нова фискализације не кошта апсолутно ништа. Једноставно су наставили са радом, као што су радили и до сада. Урађена је и обука, а доста смо се бавили тестирањем тако да смо били спремни за имплементацију“, рекао је Варагић.