Италијанска развојна банка жели да подржи пројекте у Србији

Италијанска развојна банка жели да подржи пројекте у Србији

02/12/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима италијанске развојне банке ЦДП, коју је предводио Лаурент Франчози, шеф одељења за међународне послове о сарадњи, о потенцијалима Србије у електроенергетском и сектору ОИЕ, као и могућностима да ЦДП подржи нове пројекте кључне за развој енергетике и привреде.

 

 

„Спровођење енергетске транзиције и пут ка зеленој агенди започели смо изменом законодавног оквира у области енергетике и рударства, али желимо да убрзамо процесе и будемо ефикаснији, и у томе је потребна подршка међународних институција, а са многима већ имамо одличну сарадњу. Наша енергетска политика почива на три стуба. Први је повећање енергетске ефикасности, што је национални циљ. Други је изградња нових електроенергетских капацитета, јер имамо велики јаз у тој области, а трећи стуб јесте знатно веће коришћење обновљивих извора енергије“, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да је простор за сарадњу велики, с обзиром на потребу да се увећа број инвестиција приватног сектора, напоменувши да су пројекти обухваћени новим инвестиционим планом вредни више од 17 милијарди евра.

„Израда стратешких докумената је такође један од суштинских сегмената нашег рада. Стратегија развоја енергетике и национални интегрисани план за климу и енергетику донеће јасне правце којима ћемо ићи наредних деценија и на који начин ће се развијати енергетика, а самим тим и економија Србије, јер без енергетике нема ни привреде“, истакла је она.

 

Франчози је рекао да подржавају јавну администрацију и приватни сектор у Италији, а да су активности ван границе те земље у вези са инфраструктурним пројектима.

„Препознати смо као развојна банка, а Србију смо означили као једну од главних локација, не само због свих економских и политичких веза које постоје, већ због чињенице да су пројекти у енергетској инфраструктури и заштити животне средине у фокусу и ваше Владе. Желимо активно да учествујемо у пројектима који су у вези са зеленом енергијом, не само када је реч о ОИЕ, већ укључујући и програм повећања енергетске ефикасности. Такође, мислим да постоји простор да сарађујемо на унапређењу преносне и дистрибутивне електроенергетске мреже, као и у транспорту“, казао је он.

 

Амбасадор Италије, Карло Ло Кашо, који је присуствовао састанку, рекао је да, с обзиром на привредни раст Србије и повољан инвестициони амбијент, постоји интересовање италијанских компанија за додатна улагања, што ће додатно унапредити економске и политичке односе две државе, а да ЦДП жели да учествује и подржи пројекте.