Dodatno povećati obuhvat vakcinisanih građana

Dodatno povećati obuhvat vakcinisanih građana

30/11/2021 Off By BERB

Foto: zdravlje.gov.rs

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa šefom Tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Datom Sidartom o procesu imunizacije i aktuelnoj epidemijskoj situaciji u Srbiji, ali i u svetu.

Sidarta je tokom sastanka pohvalio aktivnosti Ministarstva zdravlja u cilju kontrole epidemije koronavirusa u Srbiji, posebno istakavši proces imunizacije, koji je, zahvaljujući velikom zalaganju zdravstvenih radnika, izuzetno dobro organizovan i sproveden.

On je, istakavši da je Srbija uradila odličan posao kada je u pitanju vakcinacija protiv COVID-19, izrazio zahvalnost svim zdravstvenim radnicima i donosiocima odluka na posvećenosti i naporima koji su do sada uloženi na tom planu.

Prema njegovim rečima, nedavna istraživanja SZO i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da je vakcinacija protiv koronavirusa do sada spasila gotovo pola miliona života kada je reč o osobama starijim od 60 godina u 33 zemlje evropskog regiona SZO.

Svetska zdravstvena organizacija će nastaviti da podržava Srbiju u naporima da spase što više života vakcinacijom koja je dostupna svima, ali i kroz dalju promociju javnozdravstvenih mera, poručio je Sidarta.

Lončar je naglasio da je dolazak šefa Tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji SZO za Evropu još jedna potvrda da je Srbija imunizaciji pristupila maksimalno odgovorno i odlučno, jer je taj proces jedini način da se virus stavi pod kontrolu.

Zahvalni smo direktoru SZO za Evropu Hansu Klugeu što je ispunio svoje obećanje i u našu zemlju poslao tim stručnjaka za imunizaciju, predvođen Datom Sidartom. Želimo da razmenimo iskustva i da primere iz uspešne prakse drugih zemalja primenimo u Srbiji kako bismo dodatno podigli obuhvat vakcinisanih građana, rekao je ministar.

Činjenica je da ne postoji drugi način da se ovaj opaki i nepredvidljivi virus savlada, a iskustvo šefa Tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji SZO za Evropu biće nam dragoceno, ukazao je Lončar.