Одлуке Енергетске заједнице за енергетску безбедност у региону

Одлуке Енергетске заједнице за енергетску безбедност у региону

30/11/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је после састанка Министарског савета Енергетске заједнице, којим је председавала, да су енергетска транзиција, повећање енергетске ефикасности и нове инвестиције у ОИЕ суштина одлука донетих на састанку.

 

 

„Драго ми је да смо имали прилику да угостимо министре из региона, представнике Секретаријата Енергетске заједнице и Европске комисије. Београд је данас град у којем су донете важне одлуке у процесу енергетске транзиције у југоисточној Европи, о декарбонизацији и окретању ка зеленој енергији. Директиве се односе на све што смо у овој години прокламовали и урадили у делу законодавног оквира када је реч о декарбонизацији, повезивању, повећању учешћа ОИЕ у производњи енергије и повећању енергетске ефикасности. Србија је спремна и када су у питању закони и финансије, посебно у делу ОИЕ и повећања енергетске ефикасности, а када говоримо о мапи пута декарбонизације, на томе ћемо морати да радимо у наредним годинама и донесемо и законодавне оквире и обезбедимо довољно средстава за финансирање тог процеса“, рекла је она.

 

Михајловићева је истакла да је Србија, доношењем реформских закона у области енергетике, направила велики корак у процесу енергетске транзиције.

„Верујем да ћемо следеће године у Украјини детаљније разговарати о плану декарбонизације. Важно је да сви поручимо да енергетика више не може да се развија без заштите животне средине и да је потребно да се базира на томе, а верујем да ћемо имати добре резултате“, рекла је она.

 

Јанез Копач, досадашњи директор Секретаријата Енергетске заједнице, поручио је да је неке од усвојених директива Србија већ усвојила кроз нове законе.

„Успешно смо завршили састанак са до сада највећом агендом. Усвојили смо регулативе које дају веће могућности купцима електричне енергије, отворили смо могућности за инвестиције у ОИЕ и усагласили кораке ка повећању енергетске ефикасности, а неке од ових ствари Србија већ има у свом законодавном оквиру“, рекао је Копач.

 

„Мислим да постоје три важне ствари. Чист енергетски пакет, који ће омогућити повећање ОИЕ, затим енергетска ефикасност и једна врста паневропског тржишта. Такође, битна је и мапа пута за декарбонизацију, што је једини пут ка напретку, рекла је заменица Генералног директората за енергетику у Европској комисији, Мехтилд Вурсдорфер.