Za projekte u Ovčarsko-kablarskoj klisuri još 500 miliona dinara

Za projekte u Ovčarsko-kablarskoj klisuri još 500 miliona dinara

29/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas Ovčarsko-kablarsku klisuru, u kojoj su u 2021. godini realizovani projekti u vrednosti od 185 miliona dinara, dok će u narednoj godini biti investirano 500 miliona dinara u ovaj predeo izuzetnih odlika.

 

Brnabić je, prilikom obilaska novoizgrađenog amfiteatra i radova na trgu i Prirodnjačkom muzeju u Ovčar Banji, objasnila da su realizovani projekti rezultat zajedničkog rada različitih ministarstava, javnih preduzeća, lokalne samouprave i svih institucija u okviru lokalne samouprave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ona je navela da je završen amfitetatar u Ovčar Banji, uređeno je pristanište na jezeru Međuvršje, kao i Železnička stanica Ovčar Banja na pruzi Požega–Čačak–Kraljevo–Stalać, pristupne saobraćajnice do Kablara, dok se do kraja godine očekuje završetak Prirodnjačkog muzeja i parkinga kod manastira Blagoveštenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U 2022. godini smo planirali izdvajanje od 500 miliona dinara za nastavak projekata, ponovila je premijerka i naglasila da je kapitalna investicija svakako izgradnja RH centra u Banji i izmuljavanje jezera Međuvršje, za šta je planirano 40 miliona evra.

Prema njenim rečima, ovaj projekat će trajati dve ili tri godine i izuzetno je važan za zaštitu životne sredine.

Takođe, planirana je i izgradnja vodovoda i kanalizacije, staklenog vidikovca na Kablaru, koji će biti prvi i jedini takve vrste u Republici Srbiji, kao i kompletan put do Kablara, precizirala je Brnabić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ona je podsetila na to da je slična međuresorna radna grupa formirana i za jug Srbije – za Koršumliju, Lebane, Medveđu i Leskovac, kako bi se i taj predeo izuzetnih odlika vratio na turističku mapu Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsednica Vlade je naglasila da je izgradnja auto-puta do Požege i revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure zapravo jedinstven projekat, koji je planski rađen paralelno jer je ova klisura predeo izuzetnih odlika i prirodno bogatstvo prvog reda Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brnabić je Ovčar Banju posetila sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i direktorom TO Čačak Vojinom Jakovljevićem.