Сарадња агенција за безбедност саобраћаја Србије и РС

Сарадња агенција за безбедност саобраћаја Србије и РС

29/11/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је данас Основну школу „Свети Сава“ у Источном Сарајеву, у којој су малишанима ове школске установе, у сарадњи Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, кроз едукативну представу „Пажљивко“ представљена основна правила понашања у саобраћају.

 

 

Министар Вулин је нагласио да је сваки губитак детета у саобраћају ненадокнадив и истакао да су дечји животи могли да буду сачувани да су се поштовала саобраћајна правила.

 

„Министарство унутрашњих послова Републике Србије са својим колегама у Републици Српској изузетно квалитетно и успешно сарађује кад је у питању борба против криминала, али и у свакој другој области нашег живота наша сарадња је потребна, наша сарадња је жељена и наша сарадња је успешна. Губитак детета у саобраћају је ненадокнадив губитак. Највећи део наше деце која су страдала у саобраћају могла су да буду и даље жива само да се поштовало једноставно саобраћајно правило, да се везао појас, да су се поштовали саобраћајни прописи“, рекао је министар српске полиције.

 

Министар Вулин објаснио је да Република Србија на својој територији улаже много у едукацију своје деце и да деца у Републици Српској исто тако заслужују да буду чувана, да им се помогне и да се њима и њиховим родитељима омогући да дуго, безбедно и сигурно трају.

 

„Република Србија као свој спољнополитички приоритет има Републику Српску. Свака област живота у којој можемо да сарађујемо је доказ колико смо важни и колико смо блиски једни другима. Нема ниједног дела наших живота који не може да буде унапређен и који не може да буде и више подржан када је у питању однос између Републике Српске и Републике Србије. Док председник Александар Вучић води Републику Србију, Република Српска ће бити чувана, биће збринута и увек ће се водити рачуна о њој и свим њеним потребама. На овај начин наша деца, наши првачићи уче да буду сигурни и безбедни, али уче још једну важну ствар, да је њихова Србија увек ту за њих и да је од њихових првих корака ту да брине о њима, да брине о њиховој безбедности и да знају да увек у свом животу на своју Србију могу да се ослоне“, истакао је министар Вулин.

 

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић рекао је да је договорено да донација српске Агенције за безбедност саобраћаја убудуће буде традиционални поклон деци Републике Српске и да ће 18.000 уџбеника добити сви прваци, како би обогатили своја саобраћајна знања.

 

Душко Пешић, в. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, истакао је да је кључни циљ у безбедности саобраћаја Републике Србије и Републике Српске да нема погинуле деце, а да је за то неопходно да сви субјекти учествују у изградњи система саобраћајног образовања и васпитања деце.

 

Он је нагласио да се на тај начин стварају безбедне генерације деце пешака, бициклиста, путника, који касније прерастају у безбедне генерације будућих возача.

 

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио се министру Вулину што је заједно са представницима Агенције за безбедност саобраћаја дошао у Источно Сарајево, где је увек радо виђен.

 

„Ово је значајна донација не само за ученике ОШ „Свети Сава“, него и за све ученике првих разреда основних школа у Републици Српској. Драго ми је да ће ова активност постати традиционална, као и да ћемо на овај начин показати колико заиста Република Србија помаже Републици Српској. Захваљујем се министру, он је неко ко је веома често указивао на потребу помоћи Републици Српској. У задње три године Влада Републике Србије издвојила је 53 милиона евра за подршку различитим пројектима у готово свим општинама и градовима у Републици Српској“, истакао је градоначелник Ћосић.

 

Директорка ОШ „Свети Сава“ Жељка Топалић изразила је задовољство због помоћи наставном процесу кроз промовисање безбедности саобраћаја.

 

„Велика је ствар да можемо нашој деци показати нешто и изван планираних наставних садржаја. Најмлађе морамо константно упућивати у основна правила безбедности како би израсли у грађане који ће касније знати да чувају себе и друге у саобраћају“, нагласила је директорка школе.

 

Министар унутрашњих послова Србије у дворишту школе поклонио се споменику посвећеном страдалој и убијеној  деци у Источном Сарајеву.