Изабран представник Србије за наступ на Бијеналу у Венецији 2022. године

Изабран представник Србије за наступ на Бијеналу у Венецији 2022. године

27/11/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

 

Именовани комесар и Стручни савет за припрему наступа Републике Србије на предстојећој 59. Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији 2022. године донели су одлуку да ће нашу земљу на овој престижној манифестацији представљати пројекат  Ход са водом, уметника Владимира Николића и кустоскиње Биљане Ћирић.

 

 

 

 

 

 

 

 

Комисија је одлуку о представнику Републике Србије на Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији, које ће бити одржано од 23. априла до 27. новембра 2022. године, донела једногласно, узимајући у обзир критеријуме за вредновање пристиглих предлога пројеката предвиђених текстом конкурса.

Према мишљењу Комисије, предложени пројекат Владимира Николића и Биљане Ћирић је на најбољи могући начин испунио све пропозиције прописане текстом конкурса: од уметничког квалитета, иновативности, јасне концептуализације и кореспондирања са централном темом манифестације, на првом месту, преко убедљивог предлога поставке, техничке и финансијске изводљивости, до репрезентатвних и угледних професионалних биографијиа уметника и кустоскиње, код нас и у свету, што обезбеђује допринос успостављању и унапређењу међународне сарадње, а пре свега афирмацији савремене уметничке сцене Србије у глобалним оквирима.

Комисија је прегледала укупно 35 предлога, од чега је осам кандидата ушло у ужи избор и они су имали прилику да додатно образложе своје пројекте, током 20-минутног онлајн представљања.

Комисија је радила у саставу, именована Kомесарка и Стручни савет: Маријана Kоларић, директорка Музеја савремене уметности Београд као комесарка, и Стручни савет др Јерко Денегри као председник, историчар уметности, ликовни критичар и теоретичар, професор у пензији Филозофског факултета у Београду и чланови: др Иван Грубанов, ликовни уметник, ванредни професор Факултета примењених уметности у Београду, др Јасмина Чубрило, историчарка уметности, ванредна професорка Филозофског факултета у Београду, др Ана Ереш, историчарка уметности, научна сарадница на Филозофском факултету у Београду и др Сарита Вујковић, историчарка уметности, директорка Музеја савремене умјетности у Бања Луци и ванредна професорка Академије умјетности у истом граду.