Sastanak Vučića i Putina u Sočiju

Sastanak Vučića i Putina u Sočiju

25/11/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u jednodnevnoj poseti Ruskoj Federaciji, gde se u Sočiju sastao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i tom prilikom istakao da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u istoriji. Predsednik je nakon sastanka izjavio da će cena gasa za Srbiju ostati ista tokom narednih šest meseci, kao i da će količine gasa iz Rusije biti povećane u istom periodu.

 

 

Predsednik je posebno istakao da su dogovoreni i elementi dugoročnog ugovora za isporuku gasa Srbiji, kao i da će naša zemlja i posle šest meseci, za koliko je dogovorena sadašnja cena od 270 dolara, imati izuzetnu cenu i povećanje obima isporuke.
„Postigli smo nešto što smo možda jednom pomenuli i pokušali i predsednik Putin je pokazao izuzetno prijateljstvo prema Srbiji“, istakao je predsednik Vučić izrazivši posebnu zahvalnost ruskom predsedniku na razumevanju, kao i na srdačnom gostoprimstvu.
„Ovo je za nas kao spas. Nećemo imati problema ni sa strujom ni sa gasom, ni sa grejanjem i ukupnim snabdevanjem. Mnogo nam je pomogao predsednik Putin svojim odnosom“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da svaki sastanak sa predsednikom Ruske Federacije ima izuzetan značaj za našu zemlju, kao i da se Srbija nada novim sporazumima koji će potvrditi odnose između dve zemlje za koje je ocenjeno da su najbolji u istoriji.
„Mi smo strateški partneri i Srbija to smatra svojom privilegijom“, rekao je predsednik Vučić i još jednom izrazio veliku zahvalnost za rusku podršku terirotrijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.
„Kod nas u regionu uočavamo rast provokacija i tenzija, a posebno se to odnosi na Kosovo i Metohiju“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je posebno zahvalan za podršku Ruske Federacije u međunarodnim organizacijama i institucijama.
“Što se tiče Kosova i Metohije, vi znate da je pozicija Rusije prinicipijelna, da ne podleže trenutnoj političkoj situaciji. Mi podržavamo vašu poziciju kada je reč o rešenju kosovskog problema i nadam se da će se rešiti tako što će odgovarati interesima svih ljudi koji tamo žive”, rekao je predsednik Putin, istakavši i važnost vojno-tehničke saradnje dve zemlje, kao i saradnje u međunarodnoj areni.
“Naša vojno-tehnička saradnja je na najvišem nivou. Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim sferama”, poručio je predsednik Vučić i rekao da Srbija čeka da ruski predsednik ponovo poseti Hram Svetog Save u Beogradu.
“U prošlosti smo mnogo toga uradili zajedno i mi vas očekujemo u Hramu Svetog Save u Beogradu u kojem smo radove izveli zajedno”, naglasio je predsednik i dodao da je veoma zadovoljan tokom razgovora.
Tokom sastanka na kojem su dvojica državnika razmenili mišljenja o brojnim ekonomskim i političkim pitanjima u regionu i svetu, predsednik Putin je posebno poželeo predsedniku Vučiću i uspeh na narednim izborima u aprilu.