Односи и сарадња с Француском у духу стратешког партнерства

Односи и сарадња с Француском у духу стратешког партнерства

23/11/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са новоименованим амбасадором Француске Пјером Кошаром.

 

 

Пожелевши добродошлицу и успех у будућем раду амбасадору Кошару, Селаковић је констатовао да су билатерални односи одлични, као и да се укупна сарадња Србије и Француске развија у духу стратешког партнерства.

Министар је истакао да је Француска један од наших најзначајнијих политичких партнера, поручивши да томе посебно доприносе и добри лични односи двојице председника.

Посебно задовољство Селаковић је изразио због интензивног политичког дијалога, преневши да се нада да ће у наредном периоду председник Макрон посетити Београд и да ће доћи до сусрета на нивоу министара спољних послова.

Додао је и да је Француска на листи седам највећих инвеститора у српску привреду, указавши да француски привредници у континуитету показују интересовање за Србију и могућности пословања у нашој земљи.

 

Такође, Селаковић је пренео наш интерес за сарадњу у областима инфраструктуре, енергетике, индустрије, посебно напомињући да је пројекат изградње београдског метроа један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката, али је нагласио и значај сарадње у области културе и образовања.

Шеф српске дипломатије захвалио је на подршци коју Француска пружа нашим евроинтеграцијама, и, у том смислу, указао на добру сарадњу коју остварујемо у процесу спровођења реформи у нашој земљи.

Селаковић је навео да подржавамо европски пут целог нашег региона, нагласивши да је важно и да се омогући да се сваки индивидуални напредак појединачне државе у процесу приступања измери и рефлектује у убрзању њеног приступног процеса.

Министар је информисао саговорника о процесу дијалога Београда и Приштине и свим проблемима са којима се у том процесу суочавамо, подвлачећи да је Београд апсолутно окренут дијалогу у циљу постизања одрживог договора и компромиса.