Odnosi sa Svetom Stolicom stabilni i konstruktivni

Odnosi sa Svetom Stolicom stabilni i konstruktivni

22/11/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da su bilateralni odnosi između Srbije i Svete Stolice stabilni i dobri, poručivši da je naša zemlja opredeljena za to da nastavi da neguje i unapređuje sveukupne odnose sa Vatikanom u duhu dijaloga i razumevanja.

Selaković je, nakon sastanka sa državnim sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskupom Polom Galagerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, izrazio zadovoljstvo intenziviranjem bilateralnih odnosa između Srbije i Svete Stolice.

Ovu posetu smatramo dobrom osnovom za nastavak saradnje u skladu sa obostranim interesima dveju država. Veoma smo zainteresovani za održavanje naredne runde bilateralnih političkih konsultacija i bilo bi dobro da u prvoj polovini naredne godine nastavimo sa tom praksom koja je započeta u maju 2019, rekao je ministar.

On je dodao da odnose Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova u značajnom broju pitanja od međunarodnog značaja, kao što su zaštita hrišćanskog nasleđa i unapređenje ljudskih prava hrišćana, pitanje izbeglica i migranata, ali i sprovođenje Agende 2030 UN o održivom razvoju.

Ministar je izrazio zahvalnost svom sagovorniku na podršci koju Sveta Stolica pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, ponovivši da Srbija EU smatra strateškim opredeljenjem i da se pripadnost evropskoj porodici država i naroda ne dovodi u pitanje.

Selaković je, takođe, preneo zahvalnost i na principijelnoj podršci Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, kao i na ozbiljnom pristupu u razumevanju složenih regionalnih prilika sa kojima se suočava Zapadni Balkan, ali i širi region.

Takođe, bilo je reči, kako je naglasio, i o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, o problemima sa kojima se suočavamo u tom procesu, kao i o ugroženosti srpske verske, kulturne i istorijske baštine na Kosovu i Metohiji.

Selaković je svom sagovornika upoznao sa podacima o tome da je od 1999. godine do danas na Kosmetu uništeno i oskrnavljeno više od 150 pravoslavnih crkava i manastira i da su tokom martovskog pogroma 2004. godine za svega tri dana uništena 34 pravoslavna sakralna objekta.

Pored toga, oskrnavljeno je 256 srpskih grobalja, od kojih je 50 potpuno uništeno, rekao je ministar, dodavši da to zabrinjava, ali i pokazuje odsustvo civilizacijskog odnosa.

Nastavićemo da razvijamo dijalog i da doprinosimo onome do čega nam je najviše stalo u našoj zemlji i regionu, a to je jačanje mira i stabilnosti kao glavnog preduslova svakog daljeg razvoja, poručio je šef srpske diplomatije.

Nadbiskup Galager je rekao da su odnosi Srbije i Svete Stolice dobri, a da je današnja poseta prilika da dve strane iskažu nameru da dalje razvijaju odnose u oblastima od obostranog interesa, zahvalivši na poštovanju koje naša zemlja ima prema Svetoj Stolici i Katoličkoj crkvi u Srbiji.

On je podsetio na to da su dobri odnosi Srbije i Svete Stolice potvrđeni i potpisivanjem sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja 2014. godine.

Takođe, o dobrim odnosima govori i to što su 2005, 2015. i 2019. godine realizovane posete Vatikanu na najvišem predsedničkom nivou, kao i da je kardinal Pjetro Parolin 2018. godine posetio Srbiju, a da je sekretar Svete Stolice za odnose sa državama bio u zvaničnoj poseti Srbiji 2015. i 2019. godine.