Treća doza vakcine za bolju epidemijsku situaciju

Treća doza vakcine za bolju epidemijsku situaciju

17/11/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je epidemijska situacija u Srbiji bolja i da je broj novozaraženih koronavirusom u padu, ocenivši da je treća doza vakcine pomogla da se ove brojke poprave.

Brnabić je, gostujući na Televiziji Pink, precizirala da je 1,26 miliona građana Srbije vakcinisano trećom dozom, što je nešto više od 23 odsto populacije, ocenivši da to utiče na poboljšanje epidemijske situacije, koja međutim, još nije dobra ni zadovoljavajuća.

Ona je navela podatak da je prvom dozom vakcinisano približno 57 odsto punoletnih građana, ali i da to nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta.

Premijerka je izrazila nadu da će građani nastaviti da se vakcinišu i da će se broj pozitivnih na koronavirus dalje  smanjivati.

Istovremeno, Brnabić je potvrdila da je od danas zeleni kovid sertifikat Srbije, koji priznaje i Evropska unija, dostupan na  portalu eUprava.

Predsednica Vlade je, govoreći o pristupnim pregovorima sa EU, rekla da očekuje otvaranje najmanje jednog klastera, istakavši da Srbija ima najpozitivniji izveštaj o napretku koji je uradila Evropska komisija u poslednjih nekoliko godina.

Svi naši napori su prepoznati, pre svega reforme u oblasti vladavine prava. Imali smo po prvi put mesečni izveštaj o tim reformama koje smo slali Evropskoj delegaciji u Srbiji, Evropskoj komisji, svim nadležnim komesarima i državama članicama EU i to je urodilo plodom, rekla je ona.

Premijerka je rekla da očekuje da će sredinom decembra biti održana međuvladina konferencija, kao i otvaranje klastera tokom slovenačkog predsedavanja EU.