Састанак са амбасадором Мађарске

Састанак са амбасадором Мађарске

17/11/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Мађарске Атилу Пинтера, са којим је разговарао о билатералним односима и разноврсној сарадњи двеју земаља, а посебно о реализацији заједничких инфраструктурних пројеката.

 

Председник Вучић је истакао да су односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у заједничкој историји, захваљујући међусобном разумевању и поверењу, нагласивши посвећеност премијера Орбана  јачању партнерства наших двеју земаља.

 

Председник Вучић је и овом приликом изразио захвалност за активну подршку коју Мађарска пружа Србији у процесу евроинтеграција.

 

Амбасадор Пинтер је обавестио председника Вучића о напретку у реконструкцији српских школа у Мађарској, за шта влада у Будимпешти издваја значајна средства, како би и на тај начин допринела унапређењу положаја српске мањине. Захваливши мађарској Влади на бризи за српску мањину, председник Вучић је са амбасадором Пинтером размотрио планове да се у Београду поставе спомен обележја значајних личности из заједничке историје.

 

Саговорници су посебну пажњу посветили предстојећем полагању камена темељца за деоницу пруге од Новог Сада до Келебије, истакавши да је овај пројекат, као део јединствене европске железничке мреже и Коридора 10, од стратешког значаја не само за Србију и Мађарску, већ и за целу Европу.

 

Двојица саговорника су размотрили и друге заједничке пројекте, истакавши да је у интересу обеју земаља да висок ниво политичких односа обезбеди још већу економску сарадњу.