Споразуми за бољу сарадњу народа на Балкану

Споразуми за бољу сарадњу народа на Балкану

16/11/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Александар Вулин представио је народним посланицима предлоге закона о потврђивању Споразума о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану и Споразума о узајамном признавању и замени возачких дозвола између Владе Србије и Владе НР Kине.

 

Вулин је истакао да иза споразума потписаних у оквиру иницијативе председника Србије Александра Вучића „Отворени Балкан“ стоји историјска мисао са којом Балканци живе вековима и са којом треба да формирају сопствене политике – Балкан Балканцима.

Он је додао да ће доношење ових закона омогућити да боље сарађујемо, помажемо једни другима, а више од свега нашим грађанима да остварују своја права.

Министар је оценио да су народи на Западном Балкану ти који треба да уређују начин живота за њих и њихову децу и да су они ти који ће овај простор омеђити својим интересима.

Он је указао на то да све земље које су део иницијативе „Отворени Балкан“ желе да постану чланице Европске уније.

Вулин je, одговарајући на питање посланика Самира Тандира, навео да ће МУП наставити да улаже у јачање капацитета у области заштите од катастрофа и елементарних непогода, нагласивши да су у току преговори за набавку ватрогасних хеликоптера руске производње „камов“.

Он је предочио да највећи број хеликоптера МУП-а може да учествује у гашењу пожара, као што је био случај приликом помоћи коју смо пружали Северној Македонији и Грчкој овог лета, али да би „камов“ био боље решење и представљао би велики напредак.

Министар је указао на то да Србија објективно повећава капацитете можда и више него што је потребно за нашу земљу јер жели да буде у стању да делује регионално, имајући у виду да са климатским променама и катастрофама, ниједан човек или земља нису изоловано острво.

Истовремено, он је прецизирао да су у Србији током ове године евидентирана 27.564 различита пожара, од чега 13.882 на отвореном, који нису прерасли у катастрофалне захваљујући планској и организованој интервенцији Сектора за ванредне ситуације.

Вулин је рекао да се данас подразумева да је Сектор за ванредне ситуације у стању да изађе на крај са ванредним ситуацијама и да је спреман да, уз добар распоред, обуку и опрему, сачува животе и имовину свих наших грађана.

Министар је, подсетивши на то да су српски ватрогасци ове године помагали у гашењу катастрофалних пожара у Северној Македонији и Грчкој, где је наша помоћ била потребна и запажена, напоменуо да таквих пожара код нас није било, јер смо се трудили и превентивно радили да их не буде.

Као пример превентивног рада, он је навео уклањање два привремена моста у Лучанима, која би у случају поплаве угрозили фабрику „Милан Благојевић“ и сам град.

Вулин је, говорећи о недавној вежби субјеката заштите и спасавања „Систем 2021“, каква није изведена од времена СФРЈ, указао на то да је Србија показала да је спремна да одговори на симултане изазове у истом тренутку на 50 различитих локација, од земљотреса до поплава.

Радили смо заједно са колегама из Републике Српске и том приликом показали да смо у стању да на Дрини, шта год да се деси са обе стране реке, помогнемо једни другима, поручио је он.